bdf.brcko@gmail.com

JP Luka Brčko zbog nesposobnosti Vlade i menadžmenta da koristi kreditna sredstva do sada platilo 323.000,00 KM provizije

Već nekoliko godina se najavljuje epohalni projekt rekonstrukcije Luke Brčko. Mnoge vladine delegacije pa i predstavnici Luke obilazili su razne destinacije od Londona, Roterdama, Amsterdama i ko zna gdje da obezbijede tehnologiju i sredstva za izgradnju i modernizaciju Luke Brčko.

Urađeno je nekoliko idejnih rješenja, idejnih i izvedbenih projekata. Na osnovu tih projekata Skupština je donijela odluku o kreditnom zaduženju za izgradnju tih kapaciteta. Naknadno je bivša šefica Odjela za urbanizam poništila sve izdate dozvole. Stoga radovi na izgradnji lučkih kapaciteta nisu mogli da otpočnu.

Kasno je shvaćeno da su to bile greške i improvizacije kako bivšeg i sadašnjeg menadžmenta Luke, tako i predstavnika Vlade. Kreditna sredstva ne mogu da se koriste, te je iz budžeta na ime provizije za period od 20.02.2017. do 20.05.2020. godine plaćeno 323.824,40 KM. To plaćanje će se nastaviti sve dok se kreditna sredstva ne povuku. Kada će se povući na to pitanje niko živ ni u Vladi ni u Luci ne zna odgovor.

I ovaj primjer govori o nesposobnosti i nekopententosti i neodgovornosti Vlasti Brčko distikta BiH da obezbijede razvoj ove sredine i da poštuju zakone i ugovorene usluge.
I ovu štetu platit će građani? Oni koji su je napravili i dalje su zaštićeni kao polarni medvjedi. Za nagradu će biti ponovo izabrani da i dalje prave štete bez bilo kakve odgovornosti. To se zove Brčko Distrikt BiH.

 

 

J.Č.

Izdvojeno