bdf.brcko@gmail.com

Policija Distrikta uhapsila još dva lica zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz oblasti izbornih procesa

Policija Brčko distrikta BiH je pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH u prethodnom periodu otvorila nekoliko predmeta zbog osnova sumnje na izvršenje krivičnih djela iz oblasti „Protiv slobode i prava čovjeka i građanina“, povodom zaprimljenih prijava o postojanju nepravilnosti u procesima predstojećih Lokalnih izbora 2020. godine, koji će se u BiH održati 15.11.2020. godine.

Tim povodom po Naredbi Osnovnog suda i pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, dana 15.10.2020. godine su nastavljene aktivnosti u vezi nepravilnosti u izbornom procesu za predstojeće Lokalne izbore. Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su istog dana, izvršili pretrese lica N.K. rođenog 1964. godine u Brčkom, jednog stambenog objekta i dva motorna vozila u vlasništvu ovog lica, a izvršeni su i pretresi lica R.B. rođenog 1953.
godine, stana i vozila u vlasništvu navedenog lica, te prostorije stranke kojoj pripada lice R.B.. Oba ova lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Pripremanje krivičnog djela” iz člana 333., a u vezi sa krivičnim djelom “Prevara pri glasanju” Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Pomenuta lica će nakon kriminalističke obrade uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata Tužilaštvu Brčko distrikta BiH na dalje procesuiranje.

Pozivamo sve političke aktere i građane da o svim uočenim nepavilnostima u vezi izbornog procesa podnesu prijavu Policiji ili Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

ŠEF
POLICIJE BRČKO DISTRIKTA BiH
mr. Goran Pisić

Izdvojeno