bdf.brcko@gmail.com

Gradonačelnikov poziv na nacionalnu homogenizaciju vodi u pretpolitičko stanje i rat svih protiv svih

Poziv gradonačelnika Milića da sve stranke sa srpskim predznakom formiraju jedinstven politički blok zbog specifičnosti Distrikta može imati mnoge negativne implikacije, te stoga traži svoje pojašnjenje i bolje razumijevanje.

Prvo bi trebalo pojasniti koje su to specifičnosti Distrikta koje traže nacionalnu političku homogenizaciju, nacionalnu apsolutizaciju, a samim tim zatiranje svih drugih unutar nacionalnih razlika, ali i mogućeg nadnacionalnog političkog zajedništva.
Politika je javni horizont susreta različitih interesa određenih društvenih grupa, ne nužno nacionalnih, nego socijalnih, ekonomskih, ideologijskih, kulturnih i mnogih drugih, koji se po određenoj proceduri sintetiziraju u opštu volju u okviru određene političke zajednice.

Insistiranje na nacionalnoj homogenizaciji vodi u pretpolitičko i preddržavno stanje u kojem različite nacionalne grupe raspravljaju o različitim konceptima političkog i državnog uređenja. To implicira da nacionalni konstituenti BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nisu suglasni o temeljnom ustrojstvu BiH i Brčko Distrikta BiH temeljem Daytonskog mirovnog sporazuma i Konačne arbitražne odluke. Tako se ponovo pred izbore nacionalno homogeniziramo i otvaramo pitanja „specifičnosti Distrikta“, odnosno kakav Distrikt (BiH) hoće Srbi (Hrvati, Bošnjaci), a ne kako da bolje živimo.

Ovaj predizborni politički perpetuum mobile ima za cilj da prikrije sve interesne suprotnosti unutar sopstvenog naciona, razlike vladara i onih kojima se vlada, razlike privilegiranih i obespravljenih, siromašnih i bogatih, lopova i poštenih građana, kako bi jedna vladajuća stranačka oligarhija i dalje ostala na vlasti, a sve pod izlikom zaštite navodno ugroženih nacionalnih interesa.

 

O.P.L.

 

Izdvojeno