bdf.brcko@gmail.com

Pregled značajnih bezbjednosnih događaja u periodu od 10. 10. 2020. do 12. 10. 2020.

KRIMINALITET:

– Tokom izvještajnog perioda zabilježena su dva krivična djela od kojih izdvajamo događaj od dana 11. 10. 2020. godine kada je Policiji Brčko distrikta BiH u 14.20 sati prijavljeno da je od strane NN lica izvršena provala u kuću u mjestu Maoča, a čiji su vlasnici u inostranstvu. Odmah nakon prijave policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su izašli na lice mjesta i potvrdili navode iz prijave , te da postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo “Teška krađa” iz člana 281. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

JAVNI RED I MIR

– U navedenom vremenskom periodu zabilježen je jedan događaj narušavanja javnog reda i mira u okviru kojeg je lice M.Dž. počinilo prekršaj iz člana 5. “Učestvovanje i izazivanje tuče” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH, dok je lice T.H. počinilo prekršaj iz člana 4.”Drsko ponašanje” iz istog zakona. Protiv navedenih lica biće podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

– U dane vikenda nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgoda.
– Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila iz saobraćaja isključili ukupno njih 30. Od toga 17 kod kojih je utvrđeno da vozilima upravljaju pod dejstvom alkohola, tri lica koja su vozilima upravljala prije sticanja prava na upravljanje, jedno lice koje je upravljalo vozilom u vrijeme trajanja zabrane upravljanja, četiri lica jer su upravljali neregistrovanim vozilima, dva lica jer su vozilima upravljali nakon isteka važnosti potvrde o registraciji, te dva lica zbog preopterećenosti vozila kojima su pridodali priključna vozila, te jedno vozilo zbog neobilježenog tereta.

 

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol
Policije Brčko distrikta BiH

Izdvojeno