bdf.brcko@gmail.com

JEDAN OD PRIMJERA PRIPREME IZBORNE PREVARE U BRČKO DISTRITKU BIH

Odmotavanje klupka izbornih prevara u Brčko distriktu nastavljeno je ovih dana, a u pritvoru je završio još jedan saučesnik tamošnjeg političara i člana Skupštine Peje Mendeša, koji je osumnjičen za nezakonito prijavljivanje građana za glasanje izvan BiH.
Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta proširilo je istragu izbornih zloupotreba u vezi s nezakonitim prijavljivanjem građana s prebivalištem u ovoj regiji naše zemlje za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, piše Klix.

Nakon što je u saradnji s policijom Tužilaštvo otkrilo krivotvorenje potpisa na prijavama za glasanje te prikupilo dokaze o sumnji na trgovinu utjecajem i pripremanje krivičnog djela, četvorici osumnjičenih, među kojima je i zastupnik u lokalnoj skupštini Pejo Mendeš, određen je jednomjesečni pritvor.

Inače, Mendeš je član Hrvatske seljačke stranke (HSS) i nosilac liste na predstojećim lokalnim izborima koji su najavljeni za 15. novembar ove godine.

“Nakon pritvaranja osumnjičenih Stojana Bavarčića, Peje Mendeša i Jasmina Ravkića, u pritvoru je od nedjelje, 11. oktobra, i Mato Gluhaković na koga je Tužilaštvo proširilo istragu koju je ranije otvorilo prema osumnjičenima Mendešu i Ravkiću” naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

U prijedlogu za određivanje pritvora je navedeno da se Gluhaković sumnjiči da je u dogovoru s Mendešom, kao aktivnim političkim subjektom, pribavio lične dokumente najmanje 30 mještana naseljenih mjesta Rašljani i Bijela, a zatim ih zajedno s njim, bez njihovog znanja i saglasnosti, prijavio za glasanje van BiH.

“Oni su Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnijeli prijave u svoje ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se te osobe evidentiraju za glasanje iz inozemstva”, navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora.

Gluhaković je uhapšen 8. oktobra i sutradan doveden u prostorije Tužilaštva, gdje ga je tužilac ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor.
Po tužilačkom prijedlogu, a usljed opasnosti da će osumnjičeni utjecati na svjedoke, Osnovni sud u Brčkom je u nedjelju, 11. oktobra, odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenom, dva dana pošto je istu mjeru izrekao Mendešu i Ravkiću.

“Podsjetimo, njima je usljed opasnosti da će utjecati na svjedoke i saučesnike pritvor određen u petak, 9. oktobra, pošto ih je policija Brčko distrikta dan ranije lišila slobode. U odvojenom slučaju, ali iz skoro istih razloga, pritvor je prije sedam dana pravosnažno određen Stojanu Bavarčiću”, naveli su iz Tužilaštva.

Imajući u vidu indikativno veliki broj prijavljenih birača za glasanje iz inozemstva, iz pravosudnih institucija Brčkog su naveli da je otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz izborne oblasti u fokusu njihovog rada. Na tome će se, naglasili su, prioritetno zadržati i na dan održavanja izbora, ali u postizbornom periodu.

Izvor: crna-hronika.info

Izdvojeno