bdf.brcko@gmail.com

KAKO SMO DOZVOLILI DA UMJESTO MOZGA I SRCA U BRČKOM VLADAJU – – – – –

Jedna izreka kaže „brojke ne lažu“, zato ću se ovaj put malo baviti brojkama.

Lokalni izbori 2016 godine, mjesto dešavanja Brčko Distrikt. Registrovano 86.728 hiljada glasača,  na izbore izašlo 43.173 glavom i bradom (a možda i ne).

Dakle 50 posto stanovnika BD ne izlazi na izbore, te je slovom i brojem oko 43 hiljade stanovnika, registrovanih glasača. POLOVICU STANOVNIŠTVA BRČKO DISTRIKTA  uopšte ne interesuje ko je na vlasti, kako vrši od naroda povjerenu dužnost i „kuda plovi ovaj brod“. 43 hiljade stanovnika BD smatra da treba da sjedi kod kuće u danu kada su oni vlast. Tih 12 sati koliko su otvorena birališta, kada su oni vlast, smatraju nebitnim za svoju budućnost. A zašto bi se i ponašali drugačije „kad nam je sve super i sve je za 5“?!

Druga bitna cifra, od tih oko 40 hiljada glasača, onih koji su ispunili svoju građansku dužnost, u naredne 4 godine vladali su oni koji su sakupili oko 23 hiljade glasova (neovisno o  narodu, stranačkoj pripadnosti).

Kada sve saberete i oduzmete dolazite do frapantne činjenice da ¼ stanovništva vlada sa preostalom populacijom. Nevjerovatno za shvatiti, logički objasniti.

Kako je moguće da ¾ stanovnika, dakle ogromna većina, dozvoljava izrazitoj manjini, onoj ¼, da njima vlada???

Sada  dolazimo do jedne  nepoznate, jedne cifre koju još niko nije tačno utvrdio, koju ni sve matematičke operacije ne mogu da razjasne. Koliko je tačno onih iz te 1/4 , tj. od onih 20-tak hiljada glasača koji su „izabrali vlast“  zaista glasalo.
Koliko je kupljenih glasača? Koliko je ukradenih glasača? Koliko ih je ovako ili onako primorano da glasa za nekoga?

Koliko nas je glasalo na Bečkim, Beogradskim, Zagrebačkim adresama a da ih nikada ni vidjeli nismo???

Dakle niti ta ¼ koja je izabrala vlast nije je baš svojom voljom izabrala. Zato i imamo to što imamo, hapšenje sadašnjih zastupnika, hapšenje onih koji bi da budu zastupnici. Vidjeli ljudi da se sa malo truda, usluga, spletki, a sve preko narodnih leđa, može doći na vlast. A kad jednom uzjašeš, ostalo je lahko.

Ko sad da racionalno objasni ponašanje one 3/4 stanovnika, one ogromne većine. Mogao bih to shvatiti da im je dobro, pa i neka je, neka njima vladaju manjine. Ali slušati svaki dan jadikovke, kako im je loša vlast, uslovi života sve teži, korupcija proždire svaku poru institucija, a istovremeno sjediti kod kuće, ne činiti ništa, to baš i nije normalno.

U satima kada faktički vršiš vlast, dakle kada su otvorena birališta, ne činiš ama baš ništa, a istovremeno očekuješ da se nešto promijeni……

Veliki svjetski um, Albert Ajnštajn imao je jednu izreku kojom je ukratko opisao šta je to LUDOST : „RADITI ISTU STVAR IZNOVA, IKS PUTA, I OČEKIVATI DRUGAČIJE REZULTATE“.

Znate li onaj vic kad su se svađali ljudski organi (mozak, srce, pakšu) ko je glavni ???

Na prvu bi čovjek pomislio da mozak upravlja svime, ali to u vicu, a ni u slučaju Distrikta nije slučaj.

“Nepošteni građanin”

Izdvojeno