bdf.brcko@gmail.com

Dunja, Lamija i Lorena u povodu Međunarodne sedmice djeteta zamijenili uloge s predstavnicima izvršne vlasti Distrikta

Dunja Semizović, Lamija Ravkić i Lorena Pavić, mališani iz brčanskih osnovnih škola i obdaništa, danas su povodom Međunarodne sedmice djeteta u Gradskoj vijećnici zamijenili uloge s predstavnicima izvršne vlasti.

Mališani su iskoristili priliku i postavili nekoliko pitanja gradonačelniku Brčko distrikta BiH Siniši Miliću, zamjeniku gradonačelnika Anti Domiću i šefu Odjeljenja za obrazovanje Senadu Osmanoviću u vezi s izgradnjom novih obdaništa, školskih dvorana kao i pitanja vezana za epidemiološku situaciju i mjere koje se odnose na škole.

Gradonačelnik je čestitao svim mališanima Međunarodnu sedmicu djeteta i kazao da je važno stvaranje uslova za normalno odrastanje djece i za normalan život na prostoru Brčko distrikta BiH.

„Drago mi je da smo se i kroz ovu aktivnost pridružili svima koji obilježavaju Međunarodnu sedmicu djeteta. Mi smo u zamijenjenim ulogama našim mališanima ponudili odgovore na postavljena pitanja. Pitanje prostora za vrtiće je akutni problem na prostoru Brčkog i to ćemo ublažiti kada s radom počne novo obdanište na Ilićki. Očekujemo da za mjesec dana svi građevinski radovi i opremanje tog obdaništa budu završeni i ostaje samo pitanje popunjavanja nastavnim kadrom, odnosno odgajateljima. Ista je situacija i sa školskim dvoranama koje se grade. Također, bilo je pitanje i u vezi s epidemiološkom situacijom i mjerama koje se provode u osnovnim i srednjim školama i vrtićima. Nažalost, situacija je takva da smo bili prinuđeni da protokol o odvijanju nastave produžimo još za 15 dana i to podrazumijeva sve one mjere koje su već ranije bile na snazi“, kazao je Milić.

Nakon razgovora mališani su pokazali veliko zadovoljstvo što su imali priliku razgovarati s predstavnicima izvršne vlasti i čuti neke odgovore na postavljena pitanja. Pokazali su i želju da jednoga dana postanu gradonačelnici Brčkog.

Prijemu za mališane prisustvovala je i Mara Matkić, šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, koja je istakla značaj obilježavanja Međunarodne sedmice djeteta i važnost izgradnje kvalitetnih uslova za odrastanje djece.

Najbolji interes djeteta, proklamovan Konvencijom o pravima djeteta Ujedinjenih naroda, osnovni je princip kojim se svaka javna vlast mora rukovoditi u svim akcijama koje se tiču djeteta. Vlada Brčko distrikta BiH kontinuirano provodi sve potrebne aktivnosti koje imaju za cilj osigurati ostvarenje prava svakog djeteta na obrazovanje, njihovo učešće u kulturnim i rekreativnim aktivnostima, društvenu brigu za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite.

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno