bdf.brcko@gmail.com

Regularnost izbornog procesa u Brčkom ozbiljno dovedena u pitanje

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je danas Srni da je zatražio od Tužilaštva i Policije distrikta da se još intenzivnije angažuju na procesuiranju odgovornih za izborne krađe u Brčkom i pozvao građane da i dalje prijavljuju sve nepravilnosti koje se tiču kupovine glasova i prevara u vezi sa glasanjem putem pošte.

Milić je naveo da je regularnost izbornog procesa u Brčkom ozbiljno dovedena u pitanje manipulacijom sa spiskom birača koji treba da glasaju putem pošte, ali i masovnoj kupovini glasova na terenu, što nije na nivou informacije, već činjenica.

On je naglasio da je, prema posljednjim informacijama, broj birača iz Brčkog koji će glasati putem pošte oko 6.400, što je za oko 4.000 birača više nego za izbore 2016. godine.

Milić je istakao da se veliki broj njih našao na spisku mimo svoje volje ili kupovinom glasa.

“Ključna uloga je na Policiji i Tužilaštvu distrikta koji treba još intenzivnije da se uključe u raskrinkavanje izbornih prevara, ali i Centralnoj izbornoj komisiji BiH koja bi trebalo da prolongira rok za zaključenje biračkog spiska u Brčkom. Ako se to ne desi, biće upitna uloga i CIK-a BiH u ovom izbornom inženjeringu”, rekao je Milić.

Milić je pozvao građane da se obrate lokalnoj izbornoj komisiji ukoliko su se našli ne svojom voljom na spisku birača koji će glasati u inostranstvu, te da prijave sve slučajeve kupovine glasova na terenu.

“Takođe, u cilju sprečavanja izborne krađe, bilo bi neophodno da se glasačka mjesta postave na takav način da se onemogući fotografisanje glasačkog listića, da sam čin glasanja bude potpuno transparentan”, istakao je Milić.

 

/SRNA/

Izdvojeno