bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom uhapšen kandidat za poslanika na izborima zbog kupovine glasova: Policija poziva građane da prijave nepravilnost

Koliko su pojedini brčanski političari beskrupulozni u želji da na predstojećim lokalnim izborima sebi obezbede mesto u skupštinskim klupama, pokazuje jučerašnje hapšenje dvadesetogodišnjeg S.B. iz Brčkog, inače kandidata za poslanika na predstojćim lokalnim izborima u ovoj lokalnoj zajednici.

On je , kako stoji u policijskom saopštenju, osumnjičen za krivično delo prevara pri glasanju. Nezvanično saznajemo da se ta prevara odnosila na kupovinu glasova.

– Zbog postojanja osnova sumnje o počinjenom krivičnom delu pripadnici Policije su izvršili pretres stana, motornog vozila, te izuzeli mobilni telefon koji koristi S.B.(20) nakon čega je usledilo njegovo hapšenje.

On je danas uz Izveštaj o počinjenom krivičnom delu predat Tužilaštvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na dalje procesuiranje.

Iz Policije su pozvali sve političke aktere,ali i građane Brčkog da o svim uočenim nepravilnostima u vezi izbornog procesa podnesu prijavu Policiji ili Tužilaštvu u Brčkom.
Takođe, brčanska Policija je pod nadzorom Tužilaštva otvorila nekoliko predmeta, nakon zaprimljenih prijava o postojanju nepravilnosti koje se tiču predstojećih lokalnih izbora.
Slične aktivnosti se provode širom BiH i sve su počele da se realizuju nakon što su “Novosti” objavile tekst o nezakonitostima u vezi glasanja poštom za poslanike u brčanskoj Skupštini.

Nakon teksta u našem listu, u Brčkom su četiri političke partije zatražile od brčanske Policije da pokrene istragu.

Istovremeno, Centralna izborna komisija donijela je odluku da glasove 27.000 birača koji su se prijavili da će glasati poštom na predstojećim lokalnim izborima već sada proglasi nevažećim.

Ono što zabrinjava i što pokazuje koliko su se pojedinci osilili jeste činjenica što se nezakonite aktivnosti u vezi “obezbeđenja” političke podrške njihovoj nameri da postanu poslanici, nastavljaju. To je postala javna tajna u Brčkom. Bolje upućeni kažu da glas košta 100 konvertibilnih maraka.

Brčanski šereti nagovještavaju da će ta cifra na sam dan izbora dostići trostruko veću cenu.

 

Izvor: Novosti

Izdvojeno