bdf.brcko@gmail.com

Potvrđeno: Policija lišila slobode jedno lice zbog sumnje da je počinilo krivično djelo „prevara pri glasanju“

Policija Brčko distrikta BiH je pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH otvorila nekoliko predmeta zbog postojanja osnova sumnje o počinjenju krivičnih djela “Protiv slobode i prava čovjeka i građanina“, nakon zaprimljenih prijava o postojanju nepravilnosti koje se tiču predstojećih lokalnih izbora 15. 11. 2020. godine u Brčkom.

U vezi s navedenim, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su dana 2. 10. 2020. godine pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, izvršili pretrese lica S.B. te stana, motornog vozia i mobilnog telefona koje koristi ovo lice. Nakon izvršenih pretresa slobode je lišen S.B. rođen 1990. godine u Brčkom gdje je i nastanjen, a zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Prevara pri glasanju“ iz člana (193) u vezi sa krivičnim djelom „Pripremanje krivčnog djela“ iz člana (333) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Predmeti i dokazi pronađeni tokom pretresa su privremeno oduzeti i biće korišteni kao dokazni materijali u daljem krivičnom postupku. Lice S.B. će danas uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predato Tužilaštvu Brčko distrikta BiH na dalje procesuiranje.

Pozivamo sve političke aktere i građane da o svim uočenim nepavilnostima u vezi izbornog procesa podnesu prijavu Policiji ili Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

ŠEF
POLICIJE BRČKO DISTRIKTA BiH
mr. Goran Pisić

Izdvojeno