bdf.brcko@gmail.com

Izbori neće biti regularni ako se prihvati privremeni birački spisak za glasanje putem pošte

– Predstojeći lokalni izbori neće biti regularni ukoliko se prihvati privremeni birački spisak za glasanje putem pošte iz inostranstva za skupštinu distrikta Brčko, upozoravaju iz OO SDS Brčko.

Tvrde da su uočili velike nepravilnosti i da su podnesene prijave policiji i tužilaštvu distrikta zbog fiktivnih prijava građana Brčkog da glasaju putem pošte iz inostranstva za lokalnu skupštinu.

OO SDS Brčko podnio je prijavu tužilaštvu i policiji Brčko distrikta gdje su navedeni dokazi da se na privremenom biračkom spisku za glasanje poštom iz inostranstva za Brčko nalaze lica koja u distriktu žive i imaju zasnovan radni odnos. Među njima ima i radnika zaposlenih u administraciji Brčko distirkta, kao i kandidat Ujedinjene Srpske za poslanika u Skupštini distrikta Neven Popić.

Ovo su danas saopštili na konferenciji za novinare predsjednik OO SDS Brčko Milan Vasič, poslanik u skupštini distrikta Milan Purić i član Glavnog odbora SDS Ratko Stjepanović.

“Kada se posmatra ukupno biračko tijelo i uporedi sa Banjalukom i Bijeljinom, najvećim centrima u Republici Srpskoj, vidi se da je broj prijavljenih birača za glasanje putem poštom iz inostrantva najveći u Brčkom, što ukazuje na izborni inžinjering”, kazao je Stjepanović.

On naglašava da je to rezultat izborne prevare, gdje se radi o fiktivnim prijavama građana Brčkog na adrese u inostranstvu.

Vasić, Purić i Stjepanović su od policije i tužilaštva distrikta Brčko zatražili da sve resurse kojima raspolažu stave hitno u funkciju što brže istrage i podizanja optužnice protiv odgovornih lica.

– Od CIK BiH se traži da ne proglašavaju privremeni birački spisak za glasanje poštom iz inostranstva za lokalne izbore u Brčkom dok se ne okonča istraga za svako od 5365 lica koja su na tom spisku i ne utvrdi da li oni imaju stalno prebivalište i boravište u Brčkom, da li imaju zasnovan radni odnos u Brčkom i da li se u insotranstvu pored njih nalaze i druga lica – poručili su iz OO SDS Brčko.

Stjepanović je rekao da postoje i podaci da se na jednoj adresi u insotranstvu za glasanje poštom u Brčkom nalazi više od 10 prijavljenih lica.

Prema najnovijim podacima, kako su kazali na konferenciji za novinare, broj na privremenom biračkom spisku za glasanje putem pošte iz inostranstva u Brčkom se popeo već na 6 443, što je u odnosu na prošle lokalne izbore, održane 2016. godine više nego dva puta prijavljenih za glasanje putem pošte.

Na biračkom spisku za glasanje poštom iz inostranstva 2016. godine za Brčko nalazilo se 2.770 birača.

OO SDS u distriktu Brčko, takođe, traži i hitnu izmjenu krivičnog zakona gdje će se krivična djela koja se tiče povrede izbornog procesa kažnjavati kaznom zatvora od jedne do pet godina, umjesto novčanih kazni kako je to sada regulisano.

Stjepanović, Vasić i Purić su upozorili da predstojeći izbori neće biti regularni ukoliko se prihvati privremeni birački spisak za glasanje putem pošte iz inostranstva za skupštinu distrikta Brčko.

 

 

 

(rtvbn.com)

Izdvojeno