bdf.brcko@gmail.com

Tužilaštvo otvorilo istragu o trgovini glasovima u Brčkom

U Brčkom, mjesec i po prije izbora, Tužilaštvo broji glasove

Tužilaštvo u Brčko distriktu, kako saznaju Argumenti, otvorilo je krivičnu istragu nakon informacija o masovnoj kupovini glasova na terenu i manipulacijama sa prijavom birača za glasanje putem pošte.

U fokusu istrage, kako saznajemo, nalaze se političke partije i pojedinci za koje se sumnja da su registrovali na stotine glasača za glasanje putem pošte, tako što su prevarom došli do kopije njihove lične karte ili su im tu „uslugu“, uz njihovo znanje, platili kao siguran glas.

Prema podacima lokalne izborne komisije, za glasanje putem pošte prijavljeno je oko 5.500 birača iz Brčkog, za razliku od 2016. godine kada je na tom spisku bilo oko 2.000 građana. Mnogi od prijavljenih za glasanje u odsustvu našli su se u čudu kada je gradom počeo da kruzi spisak u kome su prepoznali i svoje lične podatke i saznali da će umjesto u Brčkom glasati u Srbiji, Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji.

Istovremeno, postoje podaci i prijave o tome da je na terenu u toku masovna kupovina glasova.

Na to je upozorio i gradonačelnik Brčkog Sinisa Milić pozivajući na reakciju odgovorne institucije zadužene za provođenje izbora u Brčkom, ali i istražne organe.

Hitnu sjednicu tim povodom održala je i lokalna izborna komisija u Brčkom, koja je alarmirala Centralnu izbornu komisiju BiH da se u Brčkom dešavaju nepravilnosti koje ozbiljno narušavaju regularnost izbornog procesa u ovom gradu.

 

Izvor: argumenti.rs

Izdvojeno