bdf.brcko@gmail.com

Nastavljeno suđenje Osmanu Osmanoviću: Svjedok Todić izjavio da je Osman naređivao da ga tuku

Na nastavku suđenja Osmanu Osmanoviću, bivšem pripadniku  Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije Armije BiH, nastavljeno je ispitivanje Vasiljka Todića.

Osmanović se tereti da je u ljeto 1992. godine izvršio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Optužen je da je sa više pripadnika svoje jedinice nanosio tjelesne povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske.
Svjedok Todić tvrdi da je bio zarobljen u Gornjem Rahiću 83 dana. On je na prethodnom suđenju izjavio da su zatočenici u jednoj kanti vršili i veliku i malu nuždu, da je vidio Osmanovića u logoru, koji ga je, kako je naveo, jednom ošamario tokom ispitivanja. Dodao je da su ga i drugi tukli, boli šilima…

Na jučerašnjem suđenju, Todić je naglasio da je nakon tog svjedočenja imao niz prijetnji i da ga je strah da se slobodno kreće, da ga nepoznata osoba prati i da mu je dok je bio odsutan oduzet dio zemlje koji posjeduje.

– Neki čovjek, koji se predstavlja kao Goran, prati me biciklom. Dolazio mi je i do kola. Kaže: “Moj stric radi za donacije, htio sam da ti sredim da dobiješ 15-20.000, samo mi daj broj računa”. I juče me je čekao ispred pošte. Pomjerili mi ogradu za 40 kvadrata, neki muslimani iz sela Ratkovića, firma neka. U više navrata da mi oduzimaju i zemlju, uzeli su mi put – ispričao je Todić juče u Specijalnom sudu.

Naveo je, baš kao i na prethodnom suđenju da ga je Osmanović jednom udario šamarom, ali je naglasio da je optuženi naređivao ljudima da ga  tuku.

Osmanović je uhapšen u novembru prošle godine na prelazu Sremska Rača između BiH i Srbije, nakon što su protiv njega podnijete krivične prijave u kojima se sumnjiči da je počinio ratne zločine.

On se na pripremnom ročištu izjasnio da nije kriv. Tražio je da bude izručen BiH, ali je Srbija to odbila.

 

Izvor: https://www.danas.rs/drustvo/suocavanje/todic-osmanovic-naredjivao-da-me-tuku/

Izdvojeno