bdf.brcko@gmail.com

Predstojeće lokalne izbore u Brčkom već prate ozbiljni problemi: GLASAČKE KUTIJE VEĆ PUNE SUMNJIVIH LISTIĆA

UPRKOS činjenici da je do lokalnih izbora na području BiH, zakazanih za 15. novembar, preostalo više od 45 dana, vrstama izbornog inženjeringa u Brčko distriktu BiH, pozavideli bi najvispreniji autori raznih izbornih kalkulacija.

Sudeći po podacima iz Centralne izborne komisije iz Sarajeva, izgleda da je omiljeni način glasanja u Brčkom glasanje putem pošte budući da se za tu mogućnost izražavanja biračke volje opredelilo čak 5.365 punoletnih stanovnika Brčkog, za razliku od pre četiri godine kada taj broj nije prešao 2.000 glasača.

Volšebna pojava tog spiska u brčanskoj javnosti izazvala je pravi potres među političarima,ali i među običnim ljudima jer se na spisku nalazi veliki broj lica koja nemaju pojma da su na tom spisku.

Kada su jednog Brčaka pitali da li je i kome davao ličnu kartu prisetio se da je to učinio prije dvije godine. Tada je kako je rekao, dobrom poznaniku, inače uglednom stanovniku Brčkog na njegov zahtjev dao ličnu kartu i da mu je on taj dokument veoma brzo vratio.

Drugi slučaj je još neobičniji pošto se na pomenutom spisku nalaz poslanički kandidat za predstojeće lokalne izbore. I on kaže da ne zna kako se njegovo ime našlo na tom spisku.

Reagovao je i aktuelni gradonačelnik Brčkog Siniša Milić koji je pozvao nadležne institucije, Centralnu izbornu komisiji, ali i represivne organe da što hitnije reaguju.

Čudno je da je CIK bez potvrde o privremenom prebivalištu iz nadležne državne institucije omogućio ovakvo glasanje.

Sudeći po ozbiljnoj uznemirenosti u brčanskoj javnosti, očekuje se reagovanje nadležnih državnih organa, kako bi se zaista utvrdilo ko na zakonit način glasa poštom, a ko ovu mogućnost koristi kako bi nelegalno pribavio glasove.

Prema podacima CIK-a pored Brčkog gde je registrovano 5.365 potencijalnih glasača, veliki broj takvih glasača odnosi se na Banja Luku (2.360), Bijeljinu (2.571), Jajce (2.862), Teslić (3.100) i Zvornik (2.255).

Bolje upućeni kažu da se ova prevara čini tako što se od potencijalnog glasača (kome se u najvećem broju slučajeva plati za njegov glas) uzme lična karta koja se fotokopira. Tu fotokopiju zainteresovana stranka uz prijavu glasanja putem pošte, dostavi u CIK-u koji registruje ove glasače sa adresom sa koje će u zadatom roku poslati glasački listić.

Na tu adresu CIK im pošalje glasački listić. Neretko, na jednoj adresi prijavljeno je više tih glasača.
Pošto se glasanje putem pošte odvija pre zvaničnog glasanja, lako je urediti da se ti listići popune i pošalju ranije sa željenom političkom opcijom, jer koverte sa glasačkim listićem moraju stići u CIK pre datuma održavanja izbora.

Građanin koji se prijavi da glasa poštom, briše se sa biračkog spiska na području distrikta.

Glasači koji ovako zloupotrebljavaju zakonsku mogućnost glasanja putem pošte, inače stalno žive i borave u Brčkom i na dan izbora oni ga nisu napuštali.

Deo glasača koji žive i rade u inostranstvu sasvim legalno koriste ovu mogućnost. Problem predstavljaju politički mešetari koji po svaku cenu žele da osvoje poslanički mandat, pošto on donosi ozbiljne privilegije,bez naročito velikog angažmana.

 

Izvor: novosti.rs

 

Izdvojeno