bdf.brcko@gmail.com

Predstojeće lokalne izbore u Brčkom već prate ozbiljni problemi: GLASAČKE KUTIJE VEĆ PUNE SUMNJIVIH LISTIĆA

UPRKOS činjenici da je do lokalnih izbora na području BiH, zakazanih za 15. novembar, preostalo više od 45 dana, vrstama izbornog inženjeringa u Brčko distriktu BiH, pozavideli bi najvispreniji autori raznih izbornih kalkulacija.

Sudeći po podacima iz Centralne izborne komisije iz Sarajeva, izgleda da je omiljeni način glasanja u Brčkom glasanje putem pošte budući da se za tu mogućnost izražavanja biračke volje opredelilo čak 5.365 punoletnih stanovnika Brčkog, za razliku od pre četiri godine kada taj broj nije prešao 2.000 glasača.

Volšebna pojava tog spiska u brčanskoj javnosti izazvala je pravi potres među političarima,ali i među običnim ljudima jer se na spisku nalazi veliki broj lica koja nemaju pojma da su na tom spisku.

Kada su jednog Brčaka pitali da li je i kome davao ličnu kartu prisetio se da je to učinio prije dvije godine. Tada je kako je rekao, dobrom poznaniku, inače uglednom stanovniku Brčkog na njegov zahtjev dao ličnu kartu i da mu je on taj dokument veoma brzo vratio.

Drugi slučaj je još neobičniji pošto se na pomenutom spisku nalaz poslanički kandidat za predstojeće lokalne izbore. I on kaže da ne zna kako se njegovo ime našlo na tom spisku.

Reagovao je i aktuelni gradonačelnik Brčkog Siniša Milić koji je pozvao nadležne institucije, Centralnu izbornu komisiji, ali i represivne organe da što hitnije reaguju.

Čudno je da je CIK bez potvrde o privremenom prebivalištu iz nadležne državne institucije omogućio ovakvo glasanje.

Sudeći po ozbiljnoj uznemirenosti u brčanskoj javnosti, očekuje se reagovanje nadležnih državnih organa, kako bi se zaista utvrdilo ko na zakonit način glasa poštom, a ko ovu mogućnost koristi kako bi nelegalno pribavio glasove.

Prema podacima CIK-a pored Brčkog gde je registrovano 5.365 potencijalnih glasača, veliki broj takvih glasača odnosi se na Banja Luku (2.360), Bijeljinu (2.571), Jajce (2.862), Teslić (3.100) i Zvornik (2.255).

Bolje upućeni kažu da se ova prevara čini tako što se od potencijalnog glasača (kome se u najvećem broju slučajeva plati za njegov glas) uzme lična karta koja se fotokopira. Tu fotokopiju zainteresovana stranka uz prijavu glasanja putem pošte, dostavi u CIK-u koji registruje ove glasače sa adresom sa koje će u zadatom roku poslati glasački listić.

Na tu adresu CIK im pošalje glasački listić. Neretko, na jednoj adresi prijavljeno je više tih glasača.
Pošto se glasanje putem pošte odvija pre zvaničnog glasanja, lako je urediti da se ti listići popune i pošalju ranije sa željenom političkom opcijom, jer koverte sa glasačkim listićem moraju stići u CIK pre datuma održavanja izbora.

Građanin koji se prijavi da glasa poštom, briše se sa biračkog spiska na području distrikta.

Glasači koji ovako zloupotrebljavaju zakonsku mogućnost glasanja putem pošte, inače stalno žive i borave u Brčkom i na dan izbora oni ga nisu napuštali.

Deo glasača koji žive i rade u inostranstvu sasvim legalno koriste ovu mogućnost. Problem predstavljaju politički mešetari koji po svaku cenu žele da osvoje poslanički mandat, pošto on donosi ozbiljne privilegije,bez naročito velikog angažmana.

 

Izvor: novosti.rs

 

Izdvojeno

Mrtve ribe plove mrtvom rijekom u mrtvom gradu koji se zove Brčko

Odavno smo u Brčkom shvatili da nas u ovom gradu ne smije ništa iznenaditi ili, što bi Sidran rekao ,, ...svikao sam na čuda,...

Trenutno nema alternative dr. Nišiću na mjestu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH!

Bilo bi krajnje neozbiljno i maliciozno ocjenjivati rad nove/stare vlade na čelu sa dr. Nišićem apstrahirajući od konteksta u kojem je ta vlast formirana...

KO TO BRANI, A KO NAPADA BRČKO DISTRIKT BIH?

Mada je već odavno jasno da je javna riječ u Brčkom izgubila svaki smisao, ipak je teško pasivno posmatrati ovu rašomonijadu (različita viđenja) oko...

Nije kriv Dodik što pravi svoju državu, krivi su Bošnjaci/Bosanci što su mu prepustili Bosnu

Bošnjaci, većinski muslimani, ovih dana obilježavaju Bajram hadža i kurbana. U skladu s naredbom, oni koji su u mogućnosti hodočaste u Mekku i obavljaju...

Može se kad se hoće: Brčanski Apelacioni sud stavio van snage Zakon o izmjenama Zakona o platama sudija i tužilaca

Apelacioni sud Distritka na sjednici održanoj 16.05. 2023. donio je presudu kojom se stavlja van snage Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o platama...

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog...

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo...

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji "Ševal Memić iz Brčkog - Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati...