bdf.brcko@gmail.com

“Plan akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju usmjerene na prevenciju počinjenja najtežih prekršaja”

Policija Brčko distrikta BiH je analizirajući statističke pokazatelje za prvih osam mjeseci 2020. godine utvrdila da među ukupnim brojem počinjenih prekršaja značajan postotak najtežih u oblasti sigurnosti saobraćaja su počinili vozači koji učestvuju u saobraćaju prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom, kao i vozači koji su višestruki povratnici u činjenju istih.

Prema podacima iz evidencije Policije Brčko distrikta BiH u prvih osam mjeseci 2020. godine na području Brčko distrikta BiH policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su iz saobraćaja isključili ukupno 1.265 vozača, od toga 570 vozača zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje ili 45% od ukupnog broja. Analizom podataka Registra novčanih kazni utvrđeno je da oko 40 ovako sankcionisanih vozača duguje više od 1.200.000 konvertibilnih maraka, neplaćenih novčanih kazni.

U cilju sankcionisanja navedenih vozača motornih vozila sačinjen je “Plan akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju usmjerene na prevenciju počinjenja najtežih prekršaja”. U skladu s navedenim Planom policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su u proteklih sedam dana iz saobraćaja isključili ukupno devet vozača motornih vozila koji su višestruki povratnici u teškim prekršajima iz oblasti Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, kojima su privremeno oduzeta vozila i deponovana u depozit Policije Brčko distrikta BiH.

Policija Brčko distrikta BiH će u narednom periodu intenzivirati preventivne aktivnosti usmjerene na navedenu kategoriju učesnika u saobraćaju primjenjujući odredbe člana (20) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH. Takođe prema osobama koje počine predmetne prekršaje u sticaju (uzrokuju saobraćajnu nezgodu, upravljaju motornim vozilom pod uticajem alkohola i slično) ili postoji opasnost da će nastaviti s vršenjem prekršaja ili ponovo počiniti istovjetan prekršaj, kao i ukoliko tokom jednog dana isti budu isključeni iz saobraćaja po bilo kom osnovu, te budu zatečeni u vršenju prekršaja, primijenit će se odredbe člana (8) Zakona o prekršajima Brčko distrikta BiH.

 

Stručni referent za odnose s javnošću – portparol
Policije Brčko distrikta BiH
Dževida Hukičević

Izdvojeno