bdf.brcko@gmail.com

Zamjenik visokog predstavnika insistira na usvajanju Zakona o nacionalnim manjinama

Zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Distrikt Brčko Michael Scanlan zatražio je od vlasti Distrikta usvajanje Zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o udruženjima i fondacijama.

Scanlan je juče boravio u posjeti Brčko distriktu gdje se sastao sa gradonačelnikom Brčkog, Sinišom Milićem, njegovim zamjenikom Antom Domićem, predsjedavajućim Skupštine Distrikta Esedom Kadrićem te dopredsjedavajućim Ivom Filipovićem.

Također se sastao sa šefom Policije Brčkog Goranom Pisićom, predstavnicima Privredne komore Distrikta, koordinatoricom reforme javne uprave Distrikta Vesnom Mišović, kao i direktoricom za korporativne komunikacije “STUDEN & CO Holdinga” Natašom Pucar.
Supervizor je rekao da očekuje da se na sljedećoj sjednici Skupštine usvoje ova dva zakona, jer su oba od suštinske važnosti za dobro upravljanje i socijalnu inkluziju.
Podsjetimo, Udar je ranije pisao da je Zakon o pravima nacionalnih manjina u pripremi u Brčko distriktu.

Potvrđeno za Udar: Brčko distrikt bi uskoro trebao dobiti zakon o zaštiti nacionalnih manjina

U Brčko distriktu postoji široka zajednica nacionalnih manjina, a to je jedini dio Bosne i Hercegovine, ali i regiona, koji nema zakon o zaštiti njihovih prava.

Šef Zakonodavne kancelarije Vlade, Adnan Pašalić, kazao je krajem prošle godine da bi zakon trebao konkretnije urediti neka pitanja.

–Tu se posebno misli na pitanja upotrebe i zaštite prava jezika i kulture nacionalnih manjina, način i formu njihovog ostvarivanja, pitanje finansiranja udruženja i drugih institucija nacionalnih manjina kao i pitanje definisanja pojma i statusa nacionalnih manjina u Distriktu – rekao je ranije Pašalić, te dodao da je planirana mogućnost uvođenja dodatne nastave na jeziku nacionalnih manjina, kao i osnivanje privatnih škola na jezicima nacionalnih manjina.

(portal-udar.net)

Izdvojeno