bdf.brcko@gmail.com

Prijava protiv inspektora brčanske Policije

Jasmin Huskanović, jedan od petorice optuženih u predmetu Rizvanović i ostali, koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (8. marta 1993. godine na lokalitetu Boderište kod Brčkog), 15. septembra ove godine podnio je prijavu Unutrašnjoj kontroli Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Nezavisnom odboru za policijske službenike protiv jednog zaposlenika Policije u ovom gradu.

Pripadnika brčanske Policije Huskanović je prijavio, u ime optuženih u navedenom predmetu, zbog, kako je istaknuto, zloupotrebe službenih ovlaštenja 11. septembra 2020. godine.

Naime, od strane Suda BiH na ročište u predmetu Rizvanović i ostali pozvan je bio svjedok Tužilaštva Dragan Nikolić.

U prijavi se navodi da je zaposlenik Policije stupio u kontakt sa svjedokom bez prethodnog naloga Suda.

“Zloupotrebljavajući položaj ovlaštenog službenog lica u Vašoj policiji, koristeći službeni auto Nikolić Dragana, dovezao službenim autom na pretres koji je održan pred Sudom BiH, 11.09.2020. godine, a da za tu radnju nije imao nalog postupajućeg sudije”, napisano je.
Na ovaj je način, kako je naglašeno, “zloupotrijebio službena ovlaštenja, ometajući rad pravosuđa, i nanio materijalnu štetu Policiji, u vidu amortizacije službenog putničkog vozila i potrošnje goriva (vjerovatno naplatio i dnevnicu), a da za to nije imao ovlaštenje”.
U prijavi je dalje navedeno da je ovaj zaposlenik Policije zajedno sa tužiocem brčanskog Tužilaštva nudio svjedocima novac i pogodnosti.

“Kako bi lagali i konstruisali činjenice u predmetnom postupku, što je potvrđeno na pretresu pred Sudom BiH 11.09.2020. godine.”

Riječ je o inspektoru u Policiji koji je, kako je prijavljeno, po nalogu tužioca brčanskog Tužilaštva saslušavao svjedoke u vezi navedenog događaja od 08.03.1993. godine, te je u vezi sa istim događajem tokom 2004. godine uzimao izjavu i od svjedoka Dragana Nikolića.
Optuženi u predmetu Rizvanović i ostali vjeruju da je tokom vožnje od BDBiH do Suda BiH 11.09.2020. godine inspektor razgovarao sa svjedokom te sugerisao kako i na koji način da svjedoči u ovom postupku.

Zaključuju da je iz izloženog jasno da je pripadnik brčanske Policije zloupotrijebio svoja službena ovlaštenja i materijalna sredstva Policije, iako za to nije imao nalog Suda niti ovlaštenje, čime je, kako naglašavaju, počinio težu povredu radne dužnosti i nanio materijalnu štetu, te narušio ugled Policije.

“Stoga predlažemo da poduzmete radnju radi utvrđivanja odgovornosti istog policijskog službenika. U prilogu osnovanosti našeg zahtjeva, molimo Vas da službenim putem pribavite kopiju tonskog zapisa sa pretresa održanog pred Sudom BiH 11.09.2020. godine… Naša prijava je osnovana i molimo Vas da postupite po istoj”, stoji u prijavi.
Na upit novinara Otiska o ovom slučaju, iz brčanske Policije su odgovorili:
“Obavještavamo Vas da je Policija Brčko distrikta BiH zaprimila navedenu prijavu, na osnovu koje je Jedinica za profesionalne standarde Policije Brčko distrikta BiH otvorila interni postupak, do čijeg okončanja ne možemo iznositi komentare.”

Tokom ročišta 11. septembra pred Sudom BiH, svjedok Nikolić je Odbrani Huskanovića potvrdio da ga je na ročište dovezao inspektor brčanske Policije jer nije imao prijevoz, kao i da se radi o istoj osobi koja je bila prisutna tokom davanja njegove izjave Tužilaštvu BiH. 

Također je potvrdio da se taj inspektor nalazi u dijelu sudnice gdje sjedi javnost.
Odbrana je istakla da postoji mogućnost da ovog inspektora pozovu kao svjedoka, te zatražila da on napusti sudnicu, što je Sudsko vijeće i odobrilo.

Optuženi u ovom predmetu prijavu protiv navedenog inspektora proslijedili su i Komisiji za javnu bezbjednost i nadzor nad radom Policije Skupštine BDBiH.

 

Autor teksta: Adis Mujdanović
Izvor: otisak.ba

Izdvojeno

KO TO, G. MILIĆU, UGROŽAVA SLOBODU I IDENTITET SRBA I PODRIVA TEMELJE BiH U BRČKOM?

Prilikom svog nedavnog obraćanja javnosti predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH g. Siniša Milić je, između ostaloga, izjavio da će državljani R Srpske u Distriktu...

KO PROVODI POLITIKU MILORADA DODIKA O OSAMOSTALJENJU RS-a U BRČKO DISTRIKTU BiH

Najveća postdaytonska kriza u BiH izazvana je jednostranim odlukama Skupštine R Srpske (RS) o prenosu nadležnosti sa državnog nivoa na nivo entniteta RS. Time...

KOJI TO BEOGRAD NEKOME SMETA U BRČKOM?

Na jednom od brčanskih portala prije nekoliko dana objavljen je tekst pod naslovom ,,Kome smeta Beograd’’, aludirajući na naziv novootvorenog dječijeg obdaništa na Ilićki....

Za direktora Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije u Distriktu imenovan penzionisani policajac Žarko Ćosić

Skupština Brčko Distrikta BiH je na jučerašnjem zasjednanju imenovala direktora Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije u Brčko Distriktu, institucije od koje i...

AFERA KISEONIK POKAZUJE KO VODI I GDJE VODI BRČKO DISTRIKT BIH

Po prvi put u posljednjih petnaestak godina jedna brčanska politička stranka opravdala je razloge svoga postojanja. Brčanska stranka „Narod i pravda“ je prije par...

BRČAK NEŠAD ALIKADIĆ, SVJETSKI POZNAT ARHITEKTA I BOSANSKI PATRIOTA PRUŽA RUKU PRIJATELJSTVA I SARADNJE

Notorna je činjenica da godinama na važne javne funkcije u Brčko Distriktu BiH dolaze kadrovi, ne mediokriteti, oni osrednji, nego oni najgori, oni sa...

Od sutra u Distriktu nema korupcije: Dolaze predstavnici američke ambasade da potpišu sporazum sa Vladom Distrikta o borbi protiv korupcije

Prošlo je dvadeset godina od nastanka Distrikta, koji su osmislile i supervizorskim palicama uspostavile SAD. Nesebično su se trudili da uspostave funkcionalnu izvršnu vlast, pa...

Znate li onaj vic o Brćaku, Luki i Sehari ??? NEKAD LUKA, DANAS FINANSIJSKA BRUKA

Imo Brćak kamaru para, pa dao Sehari da ih čuva, ali pod jednim uslovom, Ako mu dijete Luka zapadne u belaj i zatreba para...