bdf.brcko@gmail.com

Prijava protiv inspektora brčanske Policije

Jasmin Huskanović, jedan od petorice optuženih u predmetu Rizvanović i ostali, koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske (8. marta 1993. godine na lokalitetu Boderište kod Brčkog), 15. septembra ove godine podnio je prijavu Unutrašnjoj kontroli Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Nezavisnom odboru za policijske službenike protiv jednog zaposlenika Policije u ovom gradu.

Pripadnika brčanske Policije Huskanović je prijavio, u ime optuženih u navedenom predmetu, zbog, kako je istaknuto, zloupotrebe službenih ovlaštenja 11. septembra 2020. godine.

Naime, od strane Suda BiH na ročište u predmetu Rizvanović i ostali pozvan je bio svjedok Tužilaštva Dragan Nikolić.

U prijavi se navodi da je zaposlenik Policije stupio u kontakt sa svjedokom bez prethodnog naloga Suda.

“Zloupotrebljavajući položaj ovlaštenog službenog lica u Vašoj policiji, koristeći službeni auto Nikolić Dragana, dovezao službenim autom na pretres koji je održan pred Sudom BiH, 11.09.2020. godine, a da za tu radnju nije imao nalog postupajućeg sudije”, napisano je.
Na ovaj je način, kako je naglašeno, “zloupotrijebio službena ovlaštenja, ometajući rad pravosuđa, i nanio materijalnu štetu Policiji, u vidu amortizacije službenog putničkog vozila i potrošnje goriva (vjerovatno naplatio i dnevnicu), a da za to nije imao ovlaštenje”.
U prijavi je dalje navedeno da je ovaj zaposlenik Policije zajedno sa tužiocem brčanskog Tužilaštva nudio svjedocima novac i pogodnosti.

“Kako bi lagali i konstruisali činjenice u predmetnom postupku, što je potvrđeno na pretresu pred Sudom BiH 11.09.2020. godine.”

Riječ je o inspektoru u Policiji koji je, kako je prijavljeno, po nalogu tužioca brčanskog Tužilaštva saslušavao svjedoke u vezi navedenog događaja od 08.03.1993. godine, te je u vezi sa istim događajem tokom 2004. godine uzimao izjavu i od svjedoka Dragana Nikolića.
Optuženi u predmetu Rizvanović i ostali vjeruju da je tokom vožnje od BDBiH do Suda BiH 11.09.2020. godine inspektor razgovarao sa svjedokom te sugerisao kako i na koji način da svjedoči u ovom postupku.

Zaključuju da je iz izloženog jasno da je pripadnik brčanske Policije zloupotrijebio svoja službena ovlaštenja i materijalna sredstva Policije, iako za to nije imao nalog Suda niti ovlaštenje, čime je, kako naglašavaju, počinio težu povredu radne dužnosti i nanio materijalnu štetu, te narušio ugled Policije.

“Stoga predlažemo da poduzmete radnju radi utvrđivanja odgovornosti istog policijskog službenika. U prilogu osnovanosti našeg zahtjeva, molimo Vas da službenim putem pribavite kopiju tonskog zapisa sa pretresa održanog pred Sudom BiH 11.09.2020. godine… Naša prijava je osnovana i molimo Vas da postupite po istoj”, stoji u prijavi.
Na upit novinara Otiska o ovom slučaju, iz brčanske Policije su odgovorili:
“Obavještavamo Vas da je Policija Brčko distrikta BiH zaprimila navedenu prijavu, na osnovu koje je Jedinica za profesionalne standarde Policije Brčko distrikta BiH otvorila interni postupak, do čijeg okončanja ne možemo iznositi komentare.”

Tokom ročišta 11. septembra pred Sudom BiH, svjedok Nikolić je Odbrani Huskanovića potvrdio da ga je na ročište dovezao inspektor brčanske Policije jer nije imao prijevoz, kao i da se radi o istoj osobi koja je bila prisutna tokom davanja njegove izjave Tužilaštvu BiH. 

Također je potvrdio da se taj inspektor nalazi u dijelu sudnice gdje sjedi javnost.
Odbrana je istakla da postoji mogućnost da ovog inspektora pozovu kao svjedoka, te zatražila da on napusti sudnicu, što je Sudsko vijeće i odobrilo.

Optuženi u ovom predmetu prijavu protiv navedenog inspektora proslijedili su i Komisiji za javnu bezbjednost i nadzor nad radom Policije Skupštine BDBiH.

 

Autor teksta: Adis Mujdanović
Izvor: otisak.ba

Izdvojeno

Preminuo naš sugrađanin, Brčak, IMRAD KOPČO ( MEHMEDA ) KOPČALIĆ

S tugom u srcu obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je 11.7.2021. godine, u Kanadi, nakon duže bolesti, preminuo naš dragi IMRAD KOPČO ( MEHMEDA...

Danas je preminuo naš sugrađanin Hadžić Galib-Gale

Danas je preminuo naš sugrađanin, prijatelj, rođak Hadžić (Himeze) Galib-Gale. To je još jedna u nizu nepravdi i tragedija koja je zadesila ovu porodicu. Neka im...

PREMINUO ISMET MEŠANOVIĆ-ČUNDRO, BRČANSKA URBANA LEGENDA

Poštovani sugrađani, Obavještavamo vas a je preminu Ismet Mešanović Čundro, brčanska gradska legenda, Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno. Ostaje da živi u našim sjećanjima. Lahka mu crna...

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...

ŠTE REĆI A NE ZAPLAKATI: Kako je u Brčkom biran Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar”

„Šta reći, a ne zaplakati?“, možda je najbolja uvodna rečenica za tekst koji se bavi nevjerovatnim zakonskim rješenjima i praktičnim improvizacijama u izboru članova...

U DISTRIKTU TREBA UVESTI „LOCKDOWN“ ILI TOTALNO „ZAKLJUČAVANJE“, ALI, I UVIJEK NEKO ALI…

Jučer je direktor Opšte Bolnice dr. Dušan Stokić, shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, za HIT TV rekao da je „njegova procjena da bi trebalo uvesti...

TURSKI KONZULAT U BRČKOM JE IZMIŠLJOTINA: Brukamo se, pokazujući koliko malo poznajemo prošlost Distrikta

Dvorana hotela Bosna - Zadužbina Ljubomira Krsmanovića, u kojoj je tobože bio smješten Carski osmanski konzulat u Brčkom.Ovaj nacionalni spomenik, od silne naše brige,...

Kome je iz brčanske Vlasti smetala izložba portreta antifašista iz NOB-a autora Seada Hasanefendića?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST   Događaji u Brčkom rijetko nalaze adekvatan prostor u entitetskim i općebosanskim medijima; no nedavno se dogodio revizionistički kulturni skandal prvog reda, koji...