bdf.brcko@gmail.com

POČELA JE PREDIZBORNA UTAKMICA: Kako se kupuju glasovi u Distriktu


Vladajuća tajkunska vlast i u ovom izbornom ciklusu nije odustala od svojih dobro razrađenih metoda prevare koje ulaze u domen krivične odgovornosti. Preko 300 lica su zaposlili u administraciji po Ugovoru o djelu, te se za njihove plate na mjesečnom nivou izdvaja više od 300.000,00 KM. U javnim preduzećima zaposleno je više od stotinu (za njihove plate na mjesečnom nivou izdvaja se više od 100.000,00 KM).

Neki stranački funkcioneri ta ista javna preduzeća smatraju stranačkim bankomatima, pa se ne libe da vrše pritisak na menadžment da zaposle svoje pristalice koji moraju po nalogu funkcionera stranke obilaziti građane uz obećanja da će im zaposliti članove porodice ako potpišu da će dati glas za njihovu stranku.

Tako se “govorka” da je jedna od vladajućih stranaka preko svog člana Vlade i tih novopečenih zaposlenika prikupila 1.050 glasova. Funkcioner te stranke koji je u jednom javnom preduzeću dobio posebnu kancelariju da može prikupljati potpise, slavodobitno je izjavio na sastanku kako je uz pomoć poslanika i članova Vlade svoje stranke obavljen dobar posao uz prijetnju prisutnima da o ovome ne smiju nikome govoriti, jer je ovo akcija za bolju budućnost naših članova.

Funkcioneri te stranke lobiraju da pred kraj mandata, za svaki slučaj, dobiju javna ovlaštenja da njihova firma i dalje vrši monopolski posao. Nigdje u BiH i okruženju se ne radi tako, ali ova firma troši uz javno ovlaštenje javni novac građana, a sve to se predstavlja kao javni, a ne lični interes.

Po gradu se govori da ovi novopečeni zaposlenici prvu platu moraju dati za rad stranke (čitaj za kupovinu glasova) na predstojećim izborima, kako bi ovi dugogodišnji poslanici, doduše u raznom političkom i stranačkom ruhu, ponovo u javnom interesu ostali na vlasti.
Ovi predstavnici naroda u vlasti pokazuju da im je vlast moneta za potkusurivanje i lično bogaćenje i da se kroz vlast štite od krivične odgovornosti, jer im vlast omogućava da donose propise i javna ovlaštenja čime legalizuju svoj kriminal i izbjegavaju krivičnu odgovornost. S tim u vezi, postavlja se pitanje da li će neko od funkcionera Distrikta odgovarati za trgovinu uticajem? Sve navedene aktivnosti kojima se bave ovi dugogodišnji funkcioneri potpadaju pod sankcionisanje krivičnim zakonom. No, u Brčko distriktu BiH kriminal ove vrste godinama cvjeta, a nosioci tog kriminala slobodno još uvijek šetaju i pričaju da se bore za javni, a ne lični interes.

Ovo nesankcionisano ponašanja i neodgovornost većine aktuelnih vlastodržaca i njihovo kockanje sa sudbinama mnogih građana koji su na rubu egzistencije prevazilazi sve granice pristojnog, odgovornog i poštenog odnosa i osjećaja prema građanima Distrikta BiH. Očito da većina predstavnika u vlasti pokazuje da im je povjerena vlast samo moneta za potkusurivanje i lično bogaćenje, te zaštita od krivične odgovornosti. Donošenjem na prečac zakona i javnih ovlaštenja za svoju firmu misle da mogu legalizovati kriminal.

Brčanke i Brčaci, pokažite svoju političku zrelost, ako niste mogli uticati kakve će vam kandidate na listama stranke predložiti. Stoga nemojte glasati za prvih šest na listama, nego za one ispod broja šest i time ćete makar malo smanjiti broj vječitih poslanika i izabrati poštenije kandidate i demokratski olovkama smijeniti ove kriminalizovane tajkune i vječite poslanike. Vjerujemo da će brčanksa mudrost pobijediti ovaj put.

Superivozore, gospodine Skelan, nemojte, molim Vas, hvaliti ovu vlast koja nije u stanju da realizuje ni jedan razvojni projekat i obezbijedi bolji život za građane Distrikta BiH. Građani su povjerovali da će se nadležni organi suprotstaviti kriminalu i nosioce sankcionisati kad se, ne bez razloga, počeo istraživati dugogodišnji kriminal sa grantovima. Očekivalo se da će doći na red stranačko zapošljavanje, namještanje tendera i drugi organizovani kriminal i korupcija u čemu je Distrikt BiH rekorder.

No, ako se sve to završi na procesuiranju ,,manjinca“, a krupne ribe se i dalje šetaju slobodnim gradom, onda je ovdje umrla pravna država i pravda. I neprocesuiranje krivičnih djela je krivično djelo.

 

 

Slobodni građanin
J.Č.

 

Izdvojeno