bdf.brcko@gmail.com

Gradonačelnik Milić uručio bicikla mladima povodom Evropske sedmice mobilnosti

U saradnji s organizacijama civilnog društva gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, povodom Evropske sedmice mobilnosti i Svjetskog dana bez automobila, uručio je bicikla mladim ljudima iz ove lokalne zajednice – Nemanji Kuvaču, Ismailu Selmanoviću i Matei Brkić.

„Cilj je da kroz ovu akciju promovišemo zdrave stilove života i ukažemo na potrebu poštovanja principa ravnopravnosti za sve građane Brčko distrikta BiH s jedne strane, a s druge strane da utičemo na svijest naših građana kada je u pitanju očuvanje životne sredine s obzirom da Brčko ima 32.000 vozila na 83.000 stanovnika“, rekao je gradonačelnik i dodao da su u ovoj akciji prepoznati mladi ljudi koji, svako na svoj način, zaslužuju da dobije bicikl.

Matea je jedna od učenica generacije, koja kaže da će joj bicikl dobro doći za odlazak na fakultet, kada nastavi školovanje u Osijeku. Ismail je student i omladinski aktivista koji izvještava o mladima iz našeg grada i u svakodnevnim aktivnostima koristi alternativni prevoz. Nemanja, koji ima Downov sindrom, voli da pliva i vozi bicikl u slobodno vrijeme.

Prilikom dodjele bicikala Nemanja, Matea i Ismail su pokazali veliku radost što su mladi u fokusu i što im se daje na značaju te se zahvalili gradonačelniku i NVO koji su učestvovali u organizaciji ovog događaja.

Ana Kotur-Erkić iz Antidiskriminacijskog foruma Brčko distrikta BiH kazala je da joj je drago što je gradonačelnik prepoznao inicijativu za ovakvu akciju.

„Po prvi put uključujemo i osobe s invaliditetom iz drugačijeg ugla. Znači, ne obilježavamo međunarodni dan koji se tiče invaliditeta na bilo koji način i u redovne tokove života uključujemo sve osobe iz naše zajednice pa i osobe s invaliditetom“, istakla je Kotur-Erkić.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je povodom Evropske sedmice mobilnosti da će jedan od prvih zadataka novoformiranog Zavoda za planiranje u Brčkom biti i projektovanje biciklističkih staza.

„Brčko ima prirodne ljepote i geografski se nalazi na takvom položaju da može da ima biciklističke staze. Mi očekujemo da se s izradom prostornog plana, koji je u fazi realizacije, stvori prostorno-planska podloga i to su aktivnosti koje teku svojom dinamikom. Očekujemo da u narednih nekoliko mjeseci dobijemo taj prostorni plan koji je osnova za planiranje na prostoru Brčkog“, istakao je Milić.

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno