bdf.brcko@gmail.com

Dva lidera, danas u sukobu, koji su prodali bošnjačko mjesto gradonačelnika kažu da je “VRIJEME” i da je “ZRELO”??

U posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama vezano za Brčko pojavljuju se političke parole “Vrijeme je” i “Zrelo je,” koje će u svrhu političke kampanje za predstojeće lokalne izbore ujedno biti i zvanične parole, za dva politička subjekata iza kojih stoje dobro poznate persone. SDA i Esed Kadrić i Narodi i pravda sa Damirom Bulčevićem. Oni evo ravno osam godina svojom pohlepom, nezrelošću i neozbiljnošću s veoma upitnim znanjem i moralom dotjeraše Brčko distrikt BiH i građane na samu ivicu ponora. Naročito upečatljivo i simptomatično se njihovo liderstvo odnosi na status bošnjačkog konstituenta kojeg su do kraja unizili.

Obesmisliše i dovedoše u pitanje prostu logiku i temeljnu definiciju života, da se čovjek s pravom zapita da li je 1 + 1 = 2. U Brčkom, s njima, dugo već zasigurno nije.

Pa koliko je, ustvari, 1+1 u Brčko Distriktu sa ovakvim liderima, više puta svi se svakodnevno zapitamo? Odgovor na ovo retoričko pitanje glasio bi – onoliko koliko kaže “lokalni moćnik”. To je tako postalo uvriježeno i na žalost u ogromnoj većini slučaja opšte prihvaćeno, što samo po sebi vodi društvenom sunovratu i slomu, kako moralnom, isto tako i znanstvenom.

Izrazito značajna sposobnost, vještina i ljudska mudrost u svakoj djelatnosti, a pogotovo u političko-državničkoj je znati procijeniti situaciju kod donošenja odluka, koja se uči godinama što kroz obrazovanje, kao i kroz životno i radno iskustvo.

Naprotiv, onaj ko omaši, šteta i ishod su vrlo često nenadoknadivi i nepovratni, te se dugo mora čekati neka nova prilika za realizaciju.

Politički procesi u Brčkom kod Bošnjaka već odavno su se oteli kontroli, a ne malo za to su i sami Bošnjaci krivi. Dopustili su političkim analfabetama, kepecima – nedoraslima da vode procese, dali su upravljačke mehanizme i primate, ljudima koji ne vide dalje od nosa, koji bi dvije ovce na papiru izgubili i povrh svega upravo isti ti i danas olako se ispucavaju parolama koje u sebi nose pojam “Vrijeme” i “Zrelost”, što znači resurs, blagodat ili Božji dar.

Upravo politički subjekt koji je prije osam godina sa ovom dvojicom, sad sukobljenih “lidera”, ukrao bošnjačkom narodu poziciju gradonačelnika Brčko distrikta BiH i “poklonili” je hrvatskom HDZ-ovskom lobiju, sada na nju aludiraju u svojim stranačkim parolama. Oni koji su krunsku političku poziciju Brčko distrikta BiH, zarad vlastitog interesa i pohlepe prodali drugome, danas se bez srama i obraza pozivaju, jedni na “vrijeme”, a drugi na “zrelost” da je upravo oni dobiju. Kakve li blamaže, prije svega za Bošnjake koji ovo podržavaju.

Molimo vas lijepo gospodo draga, znate li bar malo koliko je to degutantno, neodgovorno i već skoro deceniju bezobrazno. Podsjetit ćemo vas da je prije osam godina bilo i zrelo i vrijeme. A sada” vama na čast” osam godina poslije  nit’ je vakat, nit’ je zrelo sa vama dvojicom!

 

Poštovanje, Mirza Šadić

Izdvojeno