bdf.brcko@gmail.com

Granični policajac iz Brčkog dobio otkaz jer primio mito od 20 eura

Nakon pokrenutog disciplinskog postupka, Granična policija donijela odluku o prestanku radnog odnosa policijskog službenika ove policije iz Brčkog Raje K. zbog uzimanja mita.
Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH, nakon razmatranja podnesenog Zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i održanog glavnog pretresa, donijelo je Rješenje o prestanku radnog odnosa za policijskog službenika Granične policije iz Brčkog Raje K. zbog primanja mita u zamjenu za protuuslugu, odnosno puštanje preko granice bez potrebnih dokumenata.

On je 16. marta 2020.godine, dok je obavljao poslove graničnih provjera na ulazu u BiH na međunarodnom graničnom prijelazu Brčko kontrolirao osobe I.A. A.A. i F.F. koji su posjedovali lične karte Republike Hrvatske, a koji su putovali u vozilu marke Audi A5.
Kada su pristupili graničnim provjerama kod policijskog službenika PGP-a Brčko Raje K. i predali mu na uvid dokumente za prelazak državne granice, lične karte RH, isti im je rekao da ne mogu prijeći granični prijelaz i ući u Bosnu i Hercegovinu ako na uvid ne pokažu ličnu kartu Bosne i Hercegovine te da zbog neposjedovanja putnih isprava Bosne i Hercegovine moraju platiti kaznu u visini od 300 KM, koju mogu da plate po 150 KM u roku od osam dana.

Kada su gore navedene osobe, državljani Republike Hrvatske, tražili da im vrati dokumente kako bi se vratili i otišli na drugi granični prijelaz, na prijedlog policijskog službenika PGP-a Brčko Raje K. jedna od navedenih osoba u dokumente vozača stavila je 20 eura koje je policijski službenik uzeo te im omogućio prelazak državne granice, pri čemu je postupao suprotno Zakonu o policijskim službenicima BiH, suprotno Odluci o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Planom djelovanja Granične policije BiH na sprječavanju širenja koronavirusa i Pravilniku o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave.

Policajac je time počinio teže povrede službene dužnosti iz Zakona o policijskim službenicima BiH i Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH, koje su definisane kao “neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka“, ponašanje koje narušava ugled
policijskog organa i zloupotreba službenog položaja“, rečeno je iz Granične policije BiH.

 

Izvor: mojcazin.ba

Izdvojeno