bdf.brcko@gmail.com

Zar spomen-mjesto stradanja Bošnjaka i Hrvata u Goricama ne zaslužuje više brige od stranačkoga čišćenja pred izbore

Nedavno smo mogli pročitati da su članovi Asocijacije mladih SDA Brčko Distrikta BiH u brčanskom naselju Gorice realizirali akciju čišćenja lokacije na kojoj je 2006. godine otkrivena masovna grobnica sa tijelima 277 civilnih žrtava., što je za svako pohvalu.

Riječ je o sekundarnoj masovnoj grobnici u kojoj su pronađena posmrtni ostaci tijela civilnih žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koje su srpske snage ubile u Brčkom 1992. godine.

No, s tim u vezi postavlja se pitanje da li to znači da brčanska vlast, pa onda i predstavnici bošnjačkih i hrvatskih udruženja koja su i nastala u ime ovih nevino ubijenih civila, čija su se tijela krajnje nehumano pokušala skriti u sekundarnoj grobnici u Goricama kako bi se istina o njihovom stradanju pokušala prikriti, ne čine ništa na održavanju ovoga mjesta-spomenika koje čuva sjećanje na bestijalnost onih koji su počinili ove zločine.

Zar su Vlasti Brčko Distrikta BiH i bošnjački i hrvatski predstavnici u njoj, kao i pomenute organizacije civilnih žrtava rata “zaboravili” na ovo “sveto” mjesto tako da su se predstavnici jedne političke organizacije i to tik pred lokalne izbore sjetili i angažirali da ga dovedu u relativno pristojno stanje.

Ovo je samo jedna u nizu potvrda da se oni koji su na vlasti sjete svojih i živih i mrtvih građana samo onda kada im zatrebaju, tj. pred izbore.

 

E.P.

Izdvojeno