bdf.brcko@gmail.com

Usvojen Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2020. u iznosu od 12 miliona KM

U nastavku 84. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH danas je usvojila Pravilnik o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2020. godinu u iznosu od 12 miliona konvertibilnih maraka.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Perica Burgić kazao je da je ova godina specifična zbog pandemije koja je mnoge stvari otežala, ali pored toga smatra da će 12 miliona maraka biti sasvim dovoljno.

„Odjeljenje će preduzeti i određene korake kako ne bi bilo koruptivnih radnji jer je veoma bitno da se budžet transparentno koristi i cilj nam je da oni koji stvarno proizvode dobiju taj podsticaj. Ukoliko bude nedostajalo još sredstava nadam se da će Vlada naći interes i razumijevanje da određena sredstva nadoknadi nekim drugim rebalansom. Kada se pojavila pandemija mi smo pored teške finansijske situacije iznalazili sredstva za rebalans i uspjeli smo izdvojiti milion i po maraka kako bi se isplatili podsticaji iz 2019. godine. Smatram da će uz određena poboljšanja koje će Odjeljenje preduzeti ovih 12 miliona maraka za 2020. godinu biti sasvim dovoljno“, kazao je Burgić.

On je podsjetio da su prošle godine za 2019. godinu bilo 2.103 zahtjeva koja se odnose na domaćinstva i da je 1.937 domaćinstava svojevremeno uzimalo podsticaj do 20 hiljada maraka. On je naglasio da danas usvojenim Pravilnikom ti ljude neće biti oštećeni.

Prema njegovim riječima za sedam do osam dana počet će se s prijemom zahtjeva i smatra da će se ove godine s procedurom ići mnogo brže nego što je to ranijih godina bilo.

Na današnjoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na nacrt odluke o izmjenama i dopunama Organizacionog plana Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na prijedlog odluke o vrsti i visini naknade za rad Komisije za obuku i provjeru znanja stečenog na obuci za obavljanje mjenjačkih poslova.

Vlada je primila k znanju i Informaciju o postupcima javnih nabavki u periodu april – juni 2020. godine, Informaciju o sticanju, bez naknade, nekretnine označene kao parcela broj 228/34 i Informaciju o statusu projekta izgradnje autoputa / brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo kroz Brčko distrikt BiH, s prijedlogom za donošenje odluke o imenovanju radne grupe.

Izvor: VBDBiH

 

Izdvojeno