bdf.brcko@gmail.com

Suđenje Rizvanoviću, Omeroviću, Huskanoviću, Pljakiću i Fazloviću za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pripadnika VRS-a u Brčkom

Na suđenju za zločine počinjene na području Brčkog, prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je kazao kako je u martu 1993. godine čuo da su vojnici iz njegove jedinice zarobljeni u selu Boderište, te da je nakon razmjene vidio njihova tijela koja su bila unakažena.

Dragan Nikolić, nekadašnji komandant Prvog bataljona Prve posavske brigade pri Istočno-bosanskom korpusu Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je kako je 8. marta 1993. po naređenju komandanta brigade došao sa svojom jedinicom od 80 ljudi u rejon Trešnjice. Njihov zadatak je, kako je rekao, bio da prate akciju koju je izvodila brigada i da budu spremni da zaposjednu liniju koju zauzmu, odnosno niz kuća u Boderištu.

Svjedok je pojasnio da je nekoliko sati proveo na isturenom komandnom mjestu, kao i da je jedinicu smjestio u jedan šumarak pored Boderišta.

Nikolić je potom, kako je posvjedočio, sa komandirom čete otišao u izviđanje prema Boderištu i došao u blizinu prvih kuća. Naglasio je da nije primijetio kretanje, kao i da je usput iz suprotnog pravca sretao “vojnike Inžinjerije”, kao i korpusne policije, koji su mu rekli da nema problema i da mogu slobodno ići do rejona prvih kuća.

“Zaključio sam da akcija baš nije išla kako treba, zaključio sam da se povlače. Rekao sam komandiru da mi sve izgleda sumnjivo”, kazao je Nikolić, pojasnivši da se tada vratio do mjesta gdje je bila njegova jedinica, ali da je informisan kako je njima rečeno da idu za njim prema Boderištu.

Na upit Sudskog vijeća kako se mimoišao sa svojom jedinicom, svjedok je objasnio da se on vraćao šumskom stazom, a da je njegova jedinica išla saobraćajnicom.

Nakon nekoliko minuta, prema Nikolićevom kazivanju, začuo je povike i shvatio da nešto nije kako treba, te potrčao prema Boderištu i vidio svoje vojnike kako se vraćaju. On je naglasio i da mu je bezbjednjak Petar Đurić rekao da su neki vojnici zarobljeni.

Kasnije tog dana, kako je pojasnio svjedok, utvrdilo se da su dva vojnika iz njegove jedinice poginula u razmjeni vatre, a 11 ih je zarobljeno.

Nikolić je rekao da su 12. marta 1993. godine dovezena tijela 11 vojnika pred mrtvačnicu u Brčkom, te da je on učestvovao u njihovom prenošenju iz kamiona.

“Bilo je teško gledati ta tijela, bila su unakažena, bez nekih dijelova. Stravično je bilo pogledati. Po glavama su se vidjeli udarci teških predmeta”, kazao je svjedok, dodavši da su dva tijela dovezena nakon 40-ak dana.

Na upit Tužilaštva da li je saznao ko je zarobio pripadnike njegove jedinice, svjedok je odgovorio da u tom momentu nije, ali da je znao da je na “suprotnoj strani bila neka 108. brigada HVO-a”.

“Kasnije sam saznao da je to bio jedan bataljon kojim je komandovao Hazim Fazlović”, rekao je svjedok. Odbrana optuženog Fazlovića je istakla kako u ranijim iskazima svjedok nije spominjao njihovog branjenika.

Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću na teret je stavljen ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pripadnika VRS-a.
Prema optužnici, Rizvanović, Omerović i Huskanović su, kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije BiH, zajedno sa komandirom Rašidom Gušom koji je preminuo, zarobili 11 pripadnika VRS-a 8. marta 1993. na lokalitetu Boderište.

U optužnici se navode povrede nanesene tupim predmetima i vatrenim oružjem 11-orici vojnika, uključujući i odsijecanje nekih dijelova tijela nakon smrti.

Pljakiću je kao komandantu 108. brigade Armije BiH, a Fazloviću kao komandantu 3. bataljona na teret stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin. Navodi se da su trojica pripadnika Interventne jedinice u akciji bili pretpočinjeni 108. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a da su Pljakić i Fazlović bili na poprištu i da nisu preduzeli mjere.

Svjedok je negirao tvrdnje Omerovićeve Odbrane da su njegovi vojnici poginuli u oklopnim vozilima.

Nikolić je Odbrani Huskanovića potvrdio da ga je na današnje ročište dovezao inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Brčko distrikta jer nije imao prevoz, kao i da se radi o istoj osobi koja je bila prisutna tokom davanja njegove izjave Tužilaštvu BiH.
Također je potvrdio da se taj inspektor nalazi u dijelu sudnice gdje sjedi javnost. Odbrana je istakla da postoji mogućnost da ovog inspektora pozovu kao svjedoka, te zatražila da on napusti sudnicu, što je Vijeće i odobrilo.

Na današnjem ročištu saopšteno je da Vijeće zasjeda u novom sastavu, te da se sutkinja Dalida Burzić upoznala sa predmetom. Ranije je u ovom Vijeću bila sutkinja Enida Hadžiomerović.

Suđenje će se nastaviti 18. septembra.

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno

PREMINUO ISMET MEŠANOVIĆ-ČUNDRO, BRČANSKA URBANA LEGENDA

Poštovani sugrađani, Obavještavamo vas a je preminu Ismet Mešanović Čundro, brčanska gradska legenda, Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno. Ostaje da živi u našim sjećanjima. Lahka mu crna...

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...

ŠTE REĆI A NE ZAPLAKATI: Kako je u Brčkom biran Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar”

„Šta reći, a ne zaplakati?“, možda je najbolja uvodna rečenica za tekst koji se bavi nevjerovatnim zakonskim rješenjima i praktičnim improvizacijama u izboru članova...

U DISTRIKTU TREBA UVESTI „LOCKDOWN“ ILI TOTALNO „ZAKLJUČAVANJE“, ALI, I UVIJEK NEKO ALI…

Jučer je direktor Opšte Bolnice dr. Dušan Stokić, shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, za HIT TV rekao da je „njegova procjena da bi trebalo uvesti...

TURSKI KONZULAT U BRČKOM JE IZMIŠLJOTINA: Brukamo se, pokazujući koliko malo poznajemo prošlost Distrikta

Dvorana hotela Bosna - Zadužbina Ljubomira Krsmanovića, u kojoj je tobože bio smješten Carski osmanski konzulat u Brčkom.Ovaj nacionalni spomenik, od silne naše brige,...

Kome je iz brčanske Vlasti smetala izložba portreta antifašista iz NOB-a autora Seada Hasanefendića?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST   Događaji u Brčkom rijetko nalaze adekvatan prostor u entitetskim i općebosanskim medijima; no nedavno se dogodio revizionistički kulturni skandal prvog reda, koji...

Slučaj Nedeljko Tabakovic ili „U ĆUTANJU JE SIGURNOST“.

Zašto građani Brčkog ćute upitao je javno svoje sugrađane na svom gostovanju na BN Televiziji Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda u Brčkom. Na državnom...

BRČANSKI ŠIZOFRENI “SENSUS COMMUNIS”

Rezultati istraživanja pokazali su da je u Brčko Distrktu Bosne i Hercegovine došlo do refeudalizacije ekonomskih i socijalnih odnosa, da se društvena struktura uspostavlja...