bdf.brcko@gmail.com

PREPUNI AUTOBUSI UČENIKA BEZ MASKI, KORONA BOMBA U BRČANSKIM ŠKOLAMA

Školska godina je započela u uvjetima korona virusa i samim tim u skladu sa epidemiološkim mjerama koje je propisalo javno zdravstvo odnosno Krizni štab Brčko distrikta BiH. Jedna od epidemioloških mjera donesenih uoči početka školske godine glasila je: “prevoz učenika odvijat će se na način da popunjenost kapaciteta u autobusima ne prelazi 80% ukupnog broja mjesta“. Već ranije je za odvijanje javnog prevoza donesena i epidemiološka mjera obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima pa prema tome i u autobusima.

Svjedoci smo da se za ovih par dana od početka školske godine nijedna od ovih mjera ne poštuje. Autobusi su prepuni učenika, posebno u večernjim satima, kao i u vrijeme prije početka pandemije, maske se ne nose, pa sa strahom možemo očekivati šta će nam donijeti naredni period kada je korona virus u pitanju.

Naravno, vozačima u autobusima ne pada ni napamet da broje ulazak djece do onog broja koji označava 80 % popunjenosti ukupnih sjedećih i stajaćih mjesta, jer bi to značilo i angažovanje većeg broja vozila a samim tim i veće troškove. Nadležni i ne pomišljaju da vrše kontrolu i nadzor nad provođenjem naredbe Kriznog štaba, a učenici misle da im maske ne trebaju.

Prepuni autobusi koroni ne vjeruju, a izgleda ni nadležni u Vladi Distrikta.

 

A.U.

Izdvojeno