bdf.brcko@gmail.com

Zahtjev za ukidanjem ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata u Distriktu

Ugostitelji Brčko distrikta danas su se ponovo obratili Štabu za zaštitu i spašavanje, ovaj put kao novoosnovano „Udruženje ugostitelja Brčko distrikta BiH“.

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

Dana 13.8.2020. godine obratili smo vam se sa MOLBOM za ukidanje ograničenja i zabrana koje se odnose na ugostiteljske objekte, a koje su propisane Naredbom od 7.7.2020. godine.

U pomenutoj molbi smo vam ukazali na sve prepreke i teškoće kojima smo izloženi u provođenju propisanih mjera, te insistirali na razgovoru u kojem ćemo zajedno doći do najboljih rješenja za prevazilaženje novonastale situacije.

Međutim, umjesto razgovora sa nama vi ste u međuvremenu uveli dodatnu mjeru koja se odnosi na zabranu upotrebe nargila, uz obrazloženje da se ista „primjenjuje na higijenski neispravan način“, a da pri tome ne postoji dokaz da ste prethodno izvršili bilo kakvu kontrolu upotrebe nargile u ugostiteljskim objektima koji je posjeduju.

Na ovaj način ste nam jasno stavili do znanja da ćete nastaviti da primjenjujete represivne mjere prema nama, a da pri tome, naše mišljenje uopšte ne uzimate u obzir.

Na drugoj strani, evidentno je da i Republika Srpska i Federacija BiH, a i susjedne zemlje postepeno ukidaju ograničenja i zabrane, čime pokazuju da su svjesne ekonomske neodrživosti nametnutih mjera.

S obzirom na navedeno, obraćamo vam se još jednom, ovog puta kao novoosnovano „Udruženje ugostitelja Brčko distrikta BiH“, koje će u narednom periodu štititi kako naše poslovne, tako i interese šire društvene zajednice, sa sledećim zahtjevima:

1. Ukidanje ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata.

Kao što smo i u molbi od 13.8.2020. godine naveli, takva mjera sama po sebi nema nikakvu svrhu, niti doprinosi poboljšanju epidemiološke situacije, jer se nakon 23.00 sata broj gostiju, po redovnom toku stvari, smanjuje, a time se smanjuju i kontakti i mogućnost prenošenja virusa.

Komandant kriznog štaba je 4.9.2020. godine izdao naredbu kojom je petkom, subotom i nedjeljom radno vrijeme ograničeno do 24.00 sata, te je samim tim prihvatio tezu o nesvrsishodnosti ove mjere.

Međutim, i u ovoj kao i u prethodnim naredbama nije propisana odredba o „toleranciji“, kojom bi se, kao što je to učinjeno i u svim ostalim gradovima i opštinama u BiH, a i u ostatku Evrope, ostavilo određeno vrijeme (obično 30 minuta) da gosti napuste objekat.
Izostavljanjem te odredbe, doveli ste kako nas, tako i goste i organe zadužene za sprovođenje mjera u nedorečenu situaciju, jer ostavljate prostor za „usko“ tumačenje naredbe po kojoj bi objekti morali biti „zaključani“ u 23:00, a to je nesprovodivo, jer bi goste faktički morali izbacivati iz objekata u isto vrijeme, čime bismo samo povećali šansu za dodatne kontakte većeg broja ljudi, a samim tim i za zaražavanje.

2. Rješavanje problema noćnih klubova.

Ponovo vam ukazujemo na ugostiteljske objekte koji počinju sa radom tek od 22.00 sata, a koji su gore pomenutom naredbom potpuno zatvoreni, a da im pri tome nije obezbijeđena nikakva pomoć, čime ste vlasnike, a naročito zaposlene u tim objektima doveli u ekonomski neizdrživu situaciju.

Da bismo riješili očigledan problem, predlažemo da se noćnim klubovima omogući rad bez vremenskog ograničenja, uz dodatne mjere zaštite u smislu obaveznog mjerenja temperature na ulazu i češće dezinfekcije prostora.

Alternativno, ukoliko medicinski dio štaba bude smatrao da je nemoguće spriječiti prenošenje virusa na taj način, zahtijevamo adekvatnu finansijsku kompenzaciju za te objekte, kojim ste ZABRANILI, a ne ograničili rad.

3. Ukidanje mjere obaveznog razmaka od 1,5 metara između gostiju.

Nakon 2 mjeseca primjene navedene mjere, svima je jasno da je istu nemoguće sprovesti, jer bi zahtijevala potpunu reorganizaciju prostora, kao i zamjenu cjelokupnog inventara – stolova, a s obzirom na dimenzije istih koje su nedovoljne za provođenje ove mjere, ili udaljavanje gostiju od stola, što je samo po sebi apsurdno. Ukoliko se iz zdravstvenih razloga mora propisati neko rastojanje, predlažemo da isto bude 1 metar, kako bismo istovremeno spriječili prenošenje virusa i omogućili koliko toliko normalan rad.

4. Oslobađanje od plaćanja zakupnina za iznajmljivanje poslovnog prostora i javnih površina u vlasništvu Brčko distrikta.

Ovim zahtijevamo da svi ugostiteljski objekti koji su zakupci poslovnog prostora i javnih površina u vlasništvu Distrikta budu oslobođeni od plaćanja zakupnine za sve vrijeme trajanja ograničenja rada, a ne samo za vrijeme potpune obustave rada.

5. Davanje subvencije za nadoknadu najniže plate u iznosu od 520,00 KM i pripadajućih poreza i doprinose na iste (tj. 860,00 KM u bruto iznosu po radniku) za sve mjesece u kojima je ograničen rad ugostiteljskih objekata.

S obzirom da su nam uvedena ograničenja u radu koja su nam drastično smanjila promet, a istovremeno se od nas traži da ne otpuštamo radnike, ovakva vrsta finansijske pomoći nam je neophodna za sve vrijeme trajanja bilo kakvih ograničenja rada, a ne samo za vrijeme potpune obustave rada.

6. Obaveza dezinfekcije unutrašnjosti ugostiteljskih objekata svakih 10 dana, iz sredstava gradskog budžeta.

Napominjemo da mi želimo da iz svojih sredstava nastavimo da nabavljamo i koristimo dezinfekciona sredstva za redovno čišćenje svih površina, a da ova mjera bude samo dodatno sredstvo u borbi protiv virusa Korona, koje će se ogledati u periodičnom dezinfikovanju cijelog objekta posebnim pumpama.

7. Sačinjavanje prijedloga kojim će se nadležni organi Brčko distrikta obratiti relevantnim institucijama na nivou BiH, sa ciljem smanjena stope PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu, kao najviše pogođenim granama privrede, a sve po primjeru evropskih zemalja od kojih su neke već smanjile, a neke ozbiljno rade na tome.

Mislimo da bi Brčko distrikt, kao „ogled za ugled“, trebao da pokrene ovo vrlo značajno pitanje za pomoć najugroženijim privrednim grana na dugoročnom planu, a naročito ako trenutna epidemiološka situacija potraje duže vremena.

8. Ukidanje odluke o zabrani upotrebe nargila u Brčko distriktu.

Kao što smo i na početku naveli, ovu zabranu ste uveli paušalno, bez ikakvih prethodnih provjera načina korišćenja, i bez razmatranja mogućnosti da se uvede obaveza redovne dezinfekcije istih, te eventualno na drugi način prilagođavanja upotrebe nargila trenutnoj situaciji, već ste odmah uveli najrepresivniju mjeru, a to je potpuna zabrana.

S obzirom da mi represiju više ne možemo da trpimo, zahtijevamo hitan razgovor sa članovima „kriznog štaba“ na kome ćemo još jednom pokušati da vam ukažemo na neophodnost ublažavanja nametnutih ograničenja i zabrana i uvažavanja naših zahtjeva, te vas ovim putem obavještavamo da ćemo, ukoliko nas ne primite na razgovor do petka,
11.09.2020. godine, biti prinuđeni da sledeće sedmice izađemo na mirne proteste ispred zgrade Vlade Brčko distrikta BiH.

Naglašavamo da se ograđujemo od bilo kakvih političkih konotacija ovog problema, a koje su se mogle vidjeti iz medijskih saopštenja proteklih dana, da smo spremni da sarađujemo na prevazilaženju svih problema, kao i da se nalazimo u jako teškoj finansijskoj situaciji, te vas molimo da naše zahtjeve shvatite vrlo ozbiljno, jer će u suprotnom na stotine radnika ostati bez posla isključivo vašom krivicom.

U Brčkom, 07.09.2020. godine
Ugostitelji Brčko distrikta BiH

Izdvojeno