bdf.brcko@gmail.com

Počela nova školska godina na području Distrikta uz epidemiološke mjere

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Senad Osmanović danas je posjetio Petu osnovnu školu, područna škola Brod, povodom početka nove školske 2020/2021. godine.

On je kazao da je nastava za 5.993 učenika u srednjim i 2.870 učenika u osnovnim školama na području Distrikta počela u tradicionalnom obliku uz pridržavanje epidemioloških mjera i da trenutno nije registrovan nijedan problem.

„Krizni štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH donio je epidemiološke mjere u smislu držanja socijalne distance u učionicama, rasporeda sjedenja, obavezna je dezinfekcija ruku koju vrše uglavnom prosvjetni radnici svojim učenicima. Također, učenici i nastavnici moraju mjeriti temperaturu prije polaska u školu. Temperaturni kartoni su podijeljeni i tu će roditelji prije polaska u školu svojoj djeci mjeriti temperaturu, upisivati i potpisivati. Naglašavam da za vrijeme trajanja nastave učenici nisu obavezni da nose maske, osim u javnom prevozu koji je od danas u funkciji. Također, nastavnici će nositi vizire u učionicama i ovo sve radimo u skladu s naredbama Kriznog štaba s ciljem sprječavanja širenja pandemije“, kazao je Osmanović dodajući da ukoliko se kod djeteta potvrdi korona virus, ono će biti izolovano dok će ostatak odjeljenja redovno ići na nastavu.

Osmanović je kazao da je jutros zabilježen manji broj izostanaka od uobičajenog.

„U JU Gimanziji „Vaso Pelagić“ registrovano je da nisu došla tri učenika, a u Prvoj osnovnoj školi tri učenika su vraćena jer su imali povišenu temperaturu“, kazao je Osmanović.

On je istakao da je u novoj školskoj godini registrovano i povećanje broja učenika za oko 150 učenika u odnosu na prošlu školsku godinu što je, kako je kazao, ohrabrujući podatak.

„To je za nas ohrabrujući podatak. Kada je riječ o prosvjetnim radnicima i tu imamo dovoljan broj radnika. Na dva ili tri mjesta gdje se potreba pojavila mi ćemo angažovati osobe po ugovoru i to će do sutra biti sve popunjeno“, kazao je Osmanović.

Prema riječima Osmanovića svi školski objekti na području Distrikta su u zadovoljavajućem stanju i na dvije škole radovi se privode kraju.

„Trenutno na dva školska objekta završavaju se radovi. Na Trećoj osnovnoj školi mijenja se krov i to se završava. U Sedmoj osnovnoj školi Gornji Rahić radila se glazura i čeka se još samo sušenje i očekujemo da se završi i taj dio u ovoj ili narednoj sedmici“, kazao je Osmanović.

Direktor Pete osnovne škole Mirza Fazlović kazao je da područno odjeljenje na Brodu trenutno broji 131 učenika i da je danas u prvi razred krenulo 26 učenika. On je naglasio da nastava ide ustaljenim tokom uz sve preporuke od strane zdravstva i Odjeljenja za obrazovanje i da za sada nema registrovan nijedan problem.

Nakon posjete područnoj školi na Brodu Osmanović je zajedno s učenicima u dvorištu škole posadio i drvo.

 

Izdvojeno