bdf.brcko@gmail.com

Migranti ne ugrožavaju sigurnost građana u Brčko Distriktu BiH

Nakon žalbi mještana MZ Novo Brčko, Policija Distrikta je potvrdila da su ove godine po prijavama mještana ovog naselja, imali devet evidentiranih slučajeva postupanja u vezi sa migrantima.

Zamjenik šefa Policije, Senad Jašarević rekao je kako su od šest zaprimljenih prijava građana, tri potvrđene, te je pronađeno ukupno 18 migranata. Jedna prijava je zaprimljena od strane Urgentnog centra brčanske Bolnice, te dva slučaja neposrednog uočavanja migranata od strane policijskih službenika.

Jašarević je naglasio kako, unatoč pritužbama građana, u Novom Brčkom, kao i u cijelom Distriktu, ne postoji problem s migrantima koji bi trebao izazvati veću uznemirenost građana.

Prema njegovim riječima, migranti koji pristignu u Distrikt se evidentiraju, te se zadržavaju najviše 24 sata, a potom se s autobusne stanice u naselju Novo Brčko transportiraju u migrantske centre u BiH. No, sama lokacija ove autobusne stanice i predstavlja glavni problem koji izaziva nesigurnost ovdašnjih mještana.

„Od trenutka uočavanja do njihovog odlaska, migranti se nalaze pod nadzorom policijskih službenika Policije Brčko Distrikta BiH. S obzirom na to da je autobusna stanica locirana na području MZ Novo Brčko, razumljiv je osjećaj pojedinačne nesigurnosti građana, uočavanje manjih ili većih grupa migranata. No, na osnovu evidencija Policije, odgovorno tvrdim da na području Brčkog ne postoji problem s migrantima koji bi trebao izazvati veću uznemirenost građana“, ističe Jašarević.

U prilog sigurnosti stanja po pitanju migranata na našem području, dodao je kako je u posljednje tri godine zabilježeno samo jedno kazneno djelo učinjeno od strane dvojice migranata.

Tijekom ove godine, na području Distrikta evidentiran je 91 migrant, što predstavlja neznatno povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno