bdf.brcko@gmail.com

Suđenje Ristaniću: Počelo izvođenje dokaza Odbrane

Saslušanjem dva svjedoka, Odbrana Đorđa Ristanića, optuženog za zločine počinjene u Brčkom, počela je sa izvođenjem svojih dokaza.

Slavko Maksimović je rekao da je tokom ratnih dejstava radio kao sveštenik u Brčkom, pojasnivši da je stanovništvo bilo uznemireno te da je “nešto visilo u zraku”.

Maksimović je naveo da je poznavao Ristanića odranije. Kako je objasnio, u gradu je bilo više različitih grupa paravojnih formacija, ali da se sjeća “Crvenih beretki”.

“U gradu su bili postavljeni punktovi u tim dijelovima gdje je bilo čisto muslimansko stanovništvo”, kazao je Maksimović.

Ispričao je kako je jedne prilike čuo da je “kolega hodža” Osman Kazazović zatvoren u “Luci”, te da je pokušao da stupi s njim u kontakt.

“Zovem i kažem da vidi ko ima li u tom logoru Osman Kazazović, hodža”, rekao je svjedok, dodavši da je stupio u kontakt s muškarcem koji je Kazazovića uspio izvesti iz logora i dovesti u crkvu.

“Pitao sam ga: ‘Treba li ti šta?’ On je rekao: ‘Kolega dragi, ništa mi ne treba, ja sam sa svojim narodom’”, kazao je Maksimović.

On je rekao kako crkva nije imala stražu te da su se u crkvenoj sali održavali sastanci i da je on otključavao i zaključavao vrata, ali da je ponekad i prisustvovao tim sastancima, te da su to bili razgovori o paravojnim formacijama i o tome kako su nemoćni da učine bilo šta.

Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Svjedok Lazar Mirkić ispričao je da je u Brčko došao 2. augusta 1992. godine, jer je preuzeo dužnost predsjednika Izvršnog odbora.

Rekao je da je Ristanića poznavao odranije i da je bio predsjednik skupštine, objasnivši da je sredinom augusta sva vlast prešla u zgradu Opštine, “da bi svi bili zajedno”, kada je, prema riječima svjedoka, skupština počela da funkcioniše, te da su on i Ristanić imali zajedničku sekretaricu.

Na upit Odbrane da li mu je Ristanić bio nadređeni, Mirkić je odgovorio da nije.

“To su neka dva odvojena nivoa vlasti, ali gdje se negdje susreću”, kazao je Mirkić.

Na pitanje Odbrane da li je imao saznanja o paravojnim formacijama, Mirkić je odgovorio: “Samo ono što se moglo čuti.”

“Znam da se nisu mogli izboriti s tim paravojnim formacijama koje su dolazile”, rekao je Mirkić.

Kako je rekao, snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) su na području Brčkog počele da raseljavaju ljude, te da je to i u gradu diglo tenzije, ali do grada su mogli da dođu samo kroz šume, te su uglavnom dolazili vojno sposobni muškarci.

On je rekao da je vlast odlučila da direktori uzmu svoje radnike da rade, te da su to bili radnici svih nacionalnosti.

Na upit Tužilaštva koliko je bilo članova skupštine i da li su svi članovi bili srpske nacionalnosti, Mirkić je rekao da misli da je bilo “oko 12-13 članova”, te da su svi bili srpske nacionalnosti.

Nastavak suđenja je 16. septembra.

 

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno