bdf.brcko@gmail.com

Višegodišnji krivolov u Brčkom doveo u pitanje opstanak ribljeg fonda 

Želimo da konačno javno progovorimo o višegodišnjem krivolovu ribe na rijeci Savi, koji ribokradice ne obavljaju samo mrežama, već su počeli da koriste struju i plin zbog čega je ugrožen ne sam riblji fond, nego i bezbjednost građana koji odmaraju na Savi.  Zbog nezakonito postavljenih mreža, i ubijanja ribe strujom i plinom, sprotski ribolovci nemaju gdje da pecaju.

Pitamo se ko i zašto uništava riblji fond? Zašto je malo prisustvo policije, čuvarskih i inspekcijskih službi  na rijeci Savi? Zašto nadležni prećutno gledaju i ne žele da se suprotstave krivolovcima, ali i švercu duhanskim i drugim proizvodima na rijeci Savi koji cvjeta u večernjim časovima.

Ribolovačka udruženja i taj imaginarni brčanski Savez, koji postoje samo na papiru, nemaju nikakve ovlasti da kontrolišu i sankcionišu kriminal na rijeci, jer to mogu samo institucije. S druge strane, i ono što mogu da preduzmu ne čine, pa tako u proteklih 15 godina nijedno udruženje nije se pozabavilo poribljavanjem rijeke.

Tražimo od nadležnih institucija da ovu oblast uredi kao što je u regionu, inače ako se ovako nastavi za par godina nećemo imati šta pecati na štap.

Kao sportski ribolovci smatramo da je krajnje vrijeme da se zabrani Privredni ribolov, jer mi kao zajednica nemamo nikakve dobiti od te strane „privrede“, samo veliku štetu. Korist jedino imaju „legalni kriminalci“  koji uplate simboličnu godišnju taksu od 500 KM, a onda ne poštuju nijednu mjeru koju nalažu zakoni i pravila za bavljenje tim poslom.
Predlažemo da se izdaju mjere zabrane privrednog ribolova, kao što je urađeno sa lovstvom, te da se sportski ribolov da na upravljanje Ribolovačkom savezu Brčko distrikta BiH, sa što većim prisustvom jakih čuvarskih službi, kojima će asistirati policija.  Tražimo i izmjenu zakona, da postoji jedno  društvo ili savez, da se zna ko šta radi.

Tražimo od gradonačelnika i šefa Odjela za poljoprivredu da informišu javnost o stanju u privrednom ribolovu, kada je zadnji put raspisan javni tender na osnovu kojeg se izdaje  dozvola za privredni ribolov  i da se istraži ko i koliko je uplatio po toj privrednoj osnovi Vladi Brčko distrikta BiH.

Samo zajednice koje podržavaju kriminal žele što manje prisustvo ljudi zaduženih za vladavinu prava i zakona. Hoćemo da vjerujemo da će naše službe smoći snage i suprotstaviti se kriminalnim radnjama i uništavanju ribljeg fonda, kao i zaštiti života i dobara građana Brčko distrikta.

Grupa sportskih ribolovaca

 

Izvor: brckotv

Izdvojeno