bdf.brcko@gmail.com

Brčko Distrikt BiH planira kupiti 32 hiljade doza vakcina protiv korona virusa

Na smanjenje broja pozitivnih na korona virus protekih dana nije utjecao manji broj testiranja tokom vikenda potvrdio je Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta. On je također najavio da se planira kupovina oko 30 hiljada doza vakcina protiv korona virusa za stanovnike distrikta, kad Svjetska zdravstvena organizacija odobri njenu upotrebu.

Protekih nekoliko dana na području Brčko distrikta nije bilo pozitivnih na korona virus što je pobudilo sumnju javnosti da tokom vikenda nisu vršena testiranja. Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zadravstvo je u današnjem obraćanju medijima istakao da jeste nedostajala određena komponenta koja se koristi za testiranje na orvorenom PCR sistemu, no da su testiranja svakodnevno obavljana na zatvorenom PCR sistemu.

On je istakao da je svakodnevno vršeno testiranje od 50 do 80 uzetih uzoraka, no i sa današnja tri pozitivna slučaja, rezultati pokazuju da se bilježi blagi pad pozitivnih na korona virus u Brčko distriktu.

“Trenutno je u distriktu samo 30 aktivnih slučajeva, a prije nekoliko sedmica bilo ih je i više stotina pod nadzorom”, naglasio je Pezerović .Šef Odjeljenja za zdravstvo je danas potvrdio da su započete aktivnosti u ime Brčko distrikta, prvo za rezervacijom, a potom i za nabavkom vakcina protiv korona virusa kada one budu odobrene od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Brčko distrikt je iskazao potrebu za kupovinom 32 hiljade doza vakcina, Federacija BiH 800 hiljada i Republika Srpska 400 hiljada.

Osim što je iskazana spremnost Brčko distrikta za nabavkom ove količine vakcina u narednom periodu, Ministarstvu civilnih poslova BiH mora biti dostavljena i garancija da su obezbijeđena sredstva za nabavku vakcina.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno