bdf.brcko@gmail.com

Zvanično od 7. septembra učenici u školskim klupama u Brčko Distriktu BiH

Krizni štaba za zaštitu i spašavanje danas je donio odluku da nova školska godina, na području Brčko distrikta počinje 7. septembra na tradicional način izvođenja nastave u školskim objektima.

” Uz primjenu već donijetih epidemioloških mjera usvojen je i Protokol sa uslovima za početak odvijanja nastave sa jasno definisanim obavezama Odjeljenja za obrazovanje, škola , direktora, nastavnika i ostalog osoblja u školama, kao i učenika i njihovih roditelja” istakao je na danas održanoj konferenciji za novinare Senad Osmanović šef Odjeljenja za obrazovanje.

Protokolom je definisano da u školu idu samo zdravi učenici, obaveza roditelja je da mjere temperaturu djeteta prije polaska u školu, učenici tokom nastave neće nositi masku ali će imati obavezu da je imaju sa sobom.

Zbog nemogućnosti rada školskih kuhinja i zabrane izlaska iz školskih dvorišta učenici će imati obavezu da užinu nose od kuće.

Odjeljenje za obrazovanje ima obavezu da obezbijedi vizire i maske za nastavnike, maske za učenike koji je zaborave ili izgube, dezobarijere ispred ulaznih vrata škole, obaveznu dezinfekciju ruku učenika i nastavnika pri ulazu u školu, sredstva za dezinfekciju u svakoj učionici uz pravljenje rasporeda u učionici da se ispoštuje fizička distanca minimalno 1,5 metra.

Učenici tokom malog odmora neće napuštati učionicu a u toalet će ići u vrijeme nastave po odobrenju nastavnika. Roditeljski sastanci neće biti održavani, izleti i ekskurzije se odgađaju. Ulazna vrata u školama će biti zaključana dok traje nastava. Takođe u vrijeme izvođenja nastave bit će zaključana i školska dvorišta ako postoje uslovi za to ili će biti pod nadzorom kako učenici ne bi izlazili iz dvorišta a nepoznate osobe ne bi ulazile u dvorišta i sportske terene.

Sa ovim ali i drugim mjerama koje su definisane ovim Protokolom do početka Nove školske godine bit će upoznati učenici, roditelji, nastavnici i drugo osoblje te direktori školi .

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno