bdf.brcko@gmail.com

SAOĆENJE ZA JAVNOST I nakon 28 godina od počinjenih ratnih zločina nadležni organi vlasti ništa ne čine na procesuiranju osumnjičenih i kažnjavanju počinilaca

Brčko, 30.08.2020 godine Broj : /08-2020.

SAOĆENJE ZA JAVNOST
Koordinacija udruženja proisteklih iz predhodnog rata koja zastupaju prava porodica civilnih žrtava rata i ove godine u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine simbolično obilježavaju 30 Avgust. Međunarodni dan nestlih , uz podršku :Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine , Međunarodnog crvenog križa-krsta/ ICRC /, Međunarodnog komiteta za nestale osobe / ICMP-a / i BH Telecoma.

I nakon 28 godina od počinjenih ratnih zločina, suočeni smo sa činjenicom da nadležni organi vlasti, Tužiteljstvo, Policija i Policijske bezbjednosne agencije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nisu dovoljno uradili na pronalaženju skeletnih ostataka nevino ubijenih Bošnjaka,Hhrvata i ostalih, na organizovanom i sistemaskom prikupljanju podataka i dokaza o ratnim zločinima, na procesuiranju osumnječenih i kažnajvanju počinilaca i naredbodavaca za počinjene zločine.

Zabrinjava nas činjenica, da se zahvaljujući vlastima na takvo stanje naviknjavamo i sjećamo se samo od datuma do datuma . Zar ti ljudi ne zaslužuju da se konačno otkrije gdje počivaju i ko su počinioci, tačnije ko su ubice. Nastavit će mo trpjeti višedecenisku nepravdu i čekati da nam neko možda kaže gdje se nalaze naši najmili. Da svoj posao rade , / a evidentmno je da da nerade /,, Tužiteljstvo i Policijske agencije na pronalaženju ne pronađenih skeletnih ostataka i apsurdno je očekivati da nam informacije dostave egzegutori zbog svoje sigurnosti.

Ako se takva politika nastavi, počet će mo se i sami pitati , dali se zločin zaista i desio, a da činjenice o zločinu nepobitno potvrđuju.

Obilježavanje će biti prilagođeno prema preporukama Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine izazvane virusom KOVID 19.

Primorani smo da u cijelosti ispoštujemo Odluku kriznog štaba Brčko distrikta BiH i ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih obilježimo u skromnjijem obliku i bez velikog okupljanja građana na javnom prostoru. I ako smo prinuđeni na ovakavo postupanje , svakako smo svijesni da ovakav ograničeni oblik odavanja počasti neće ni na koji način umanjiti značaj ovog datuma.

Biti civilna žrtva rata u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, samo je Prefiks i ništa više, jer osim naziva ,, CIVILNA ŽRTVA RATA,,više i ništa nemamo.

Program obilježavanja :

Obilježavanje je predvođeno da se u Nedelju 30.08.2020 godine u vremenskom periodu od 10,30 do 11,50 sati na Trgu mladih.
Prisutni sa Trga mladih u 11,50 sati krenut će u pravcu graničnog prelaza gdje će preći isti s ciljem polaganja vjenaca, bacanje cvijeća u rijeku Savu i puštanje balona u zrak sa ispisanim porukama.

Udrženje porodica nestalih, nasilno odvedeni i ubijeni Bošnjaka Brčko distrikt Bosna i Hercegovina ……………………………………………….
Udruga obitelji nestali, nasilno odvedenih i ubijenih hrvata Brčko distrikt Bosna i Hercegovina ………………………………………………
Udruga zatočenih – Udruženje logoraša ulica Savska broj 4. Brčko distrit Bosna i Hercegovina ……………………………………………..
Udruženje „Glas žene žrtve rata „
Brčko distrit Bosna i Hercegovina ……………………………………………..
Udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja „SUZE „ Brčko Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ……………………………………………..

Izdvojeno