bdf.brcko@gmail.com

U brčanskoj Covid bolnici leži 17 pacijenata, od kojih je troje s teškom kliničkom slikom, zdravstveni radnici preumorni

U brčanskoj Covid bolnici trenutno leži 17 pacijenata, od kojih je troje s teškom kliničkom slikom, koliko i onih s lakšom, te 11 sa srednje teškom kliničkom slikom. To nam je potvrdio specijalista za plućne bolesti dr. Slađan Miranović, koordinator za borbu protiv korona virusa pri Javno zdravstvenoj ustanovi Distrikta.

Kako je dr. Miranović rekao većina pacijenata ima obostranu upalu pluća i više združenih bolesti, te su pod intenzivnom terapijom. Najmlađi ima osam godina, no svi pacijenti koji leže u Covid bolnici su trenutno stabilno.

Kapaciteti bolnice zasada nisu prepunjeni jer je osposobljen dodatni prostor i više od 30 kreveta.

Ovom prigodom dr. Miranović uputio je još jedan apel građanima da se pridržavaju mjera i preporuka u borbi protiv širenja zaraze koronavirusa.

“Zdravstveno osoblje je jako umorno. Mi ispunjavamo profesionalne zadatke, ali ovo traje dugo. Zbog toga bih zamolio stanovništvo da poštuju epidemijske mjere. Mi ne možemo utjecati na to, ali svaki pojedinac može svojim ponašenjem u društvu “, istaknuo je dr. Miranović, te naglasio da zasada imaju neophodnu zaštitnu opremu, ali da su vidljivi nedostaci u dijagnostici, poput CT-a.

Na Odjelu za ginekologiju brčanske Bolnice smješteno je šest suspektnih pacijenata na COVID-19.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno