bdf.brcko@gmail.com

Prva vozačka dozvola dvije godine, za prebrzu vožnju i pijanstvo kazna dvije hiljade maraka

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine objavilo je Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH, kojim se, između ostalog, predviđa da se vozačima početnicima prva vozačka dozvola izdaje na period od dvije godine.

Prednacrtom zakona predviđaju se i kazne za prebrzu vožnju i pijanstvo do dvije hiljade maraka.

Iako je još u formi prednacrta, Zakon koji se predviđa da prva vozačka ima rok trajanja dvije godine izazvao je brojne reakcije. I dok kritičari ovog zakona tvrde kako je motiv predlagača zakona novac, iz resornog ministarstva opovrgavaju ovakve navode. Kažu, pozvali su se na zakonsku regulativu zemalja iz okruženja, ali i Evropske unije.

Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH:

“Znači, uopšte nije motiv da se nekome poslije dvije godine naplaćuje nova vozačka dozvola već je cilj da se kroz izmjene i dopune zakona to nijansira na način da se vozačima koji imaju tu prvu vozačku dozvolu sa dvije godine postave ograničenja jer, trenutno, oni su najrizičnija grupa kada je u pitanju upravljanje vozilom u saobraćaju”.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske pretpostavljaju da je predlagač zakona imao na umu povećanje bezbjednosti i smanjenja rizika učešća mladih ljudi u saobraćaju, ali da u Prednacrtu zakona nije predviđen nikakav uslov za produženje vozačke dozvole nakon dvije godine.

Milija Radović, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS

“Recimo u Sloveniji, vi da biste produžili vozačku dozvolu nakon dvije godine, morate imati potvrdu da ste prošli kroz školu bezbjedne vožnje i da ste prisustvovali radionicama bezbjedne vožnje o posljedicama saobraćajnih nezgoda i učečešća u saobraćaju. To je, dakle, neki uslov, ali da kažem u ovom zakonu nema tog uslova”.

Da je riječ o dodatnom trošku od otprilike stotinu KM, smatraju i u autoškolama. Ako se usvoji ovakav zakon, uz svako produženje vozačke dozvole biće neophodno i novo zdravstveno uvjerenje.

Zdravko Ivić, Autoškola:

“Vozačka dozvola košta 68 KM, a treba i ljekarsko uvjerenje. Ljekarsko uvjerenje važi godinu dana, imaćemo problema i s tim, a koji naš građanin može to sada u ovo vrijeme”.

Dušan Srdić, Udruženje za zaštitu potrošača “Reakcija”, Banjaluka:

“Svako opterećenje na ovako male budžete svih nas potrošača predstavlja jedan veliki udarac. Nisam siguran koliko će ova mjera doprinijeti razvoju bezbjednosti saobraćaja”.

U prvih šest mjeseci ove godine u Republici Srpskoj 34 posto saobraćajnih nesreća su prouzrokovali vozači starosti 18 do 30 godina.

Novim zakonom predviđaju se kazne od 1.000 do 2.000 KM za vozače koji se na putu u naselju kreću brzinom koja je viša od 50 km/h od dozvoljene.

 

Izvor: https://bhrt.ba

Izdvojeno