bdf.brcko@gmail.com

Izvještaj sa nastavaka 83. redovne sjednice Vlade

Vlada Brčko distrikta usvojila je danas u nastavku 83. redovne sjednice Odluku o kriterijima i načinu raspodjele sredstava kao i Odluku o Programu raspodjele sredstava za nabavku udžbenika djeci ratnih vojnih invalida i poginulih boraca sa područja distrikta.
Šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu i civilne žrtve rata Senad Bešić je rekao da je za ove namjene iz ovogodišnjeg budžeta distrikta obezbijeđeno 120 000 KM, te da je taj iznos isti kao i ranijih godina. Bešić je dodao da je pojedinačan iznos sredstava 250 KM, te da su korisnici ovog prava, prilikom podnošenja zahtjeva, dužni da Službi boračke-invalidske zaštite dostave dokaz o plaćenim udžbenicima nabavljenim za tekuću škoksku godinu.
“Ova prava mogu da ostvare djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koji su redovno upisani u srednje škole i na viskoškolske ustanove”, pojasnio je Bešić.
Bešić je istakao da se ova prava ne odnose na osnovce jer je po zakonu osnovno obrazovanje besplatno u distriktu, kao i na one koji ponavljaju školsku godinu, te da je gornja starosna granica korisnika 26 godina.
“Iskustva iz ranijih godina potvrđuju da je ova vrsta prava u opadajućem trendu. I zbog te starosne granice to pravo će biti prvo koje će biti ugašeno po prirodi stvari, jer u kratkom periodu više neće biti podnosilaca zahtjeva”, rekao je Bešić.

Na današnjoj sjednici primljena je k znanju i informacija Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju o projektu koji Evropska unija finansira, a British Council u Bosni i Hercegovini sprovodi, a koji se odnosi na stipendiranje mladih državnih službenika („EU Scheme for Young Professionals in BiH“). Cilj Projekta je da ojača kapacitete mladih državnih službenika koji rade na poslovima EU integracija i da, na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, poveže odjeljenja koja se bave EU integracijama.

Članovi Vlade usvojili su i Nacrt prijedloga odluke o opravdanosti osnivanja visokoškolske ustanove u Brčko distriktu BiH i to Univerziteta „Privredna akademija“ Brčko kao i Nacrt prijedloga odluke o usvajanju Elaborata o opravdanosti osnivanja ove visokoškolske ustanove.
Usvojene su i izmjene i dopune Pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i zaključak kojim je dala pozitivno mišljenje na tekst prednacrta Pravilnika o homologaciji vozila. Navedeni prednacrt pravilnika je pripremljen od strane Odjeljenja za javne poslove s ciljem unapređenja zakonodavnog okvira kojim je uređena predmetna oblast.

Članovi Vlade su usvojili su i Prijedlog odluke o kriterijumima za dodjelu novčanih nagrada za studente generacije prvog ciklusa studija.

Vlada je danas na 83. redovnoj sjednici dala saglasnost na Izvještaj o radu Razvojno – garantnog fonda Brčko distrikta BiH za 2019. godinu.

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno