bdf.brcko@gmail.com

Sprema se nova ofanziva na Bosnu, ne sluti na dobro

Uoči skorog nastavka dijaloga Srbije i Kosova u Bijeloj kući, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučićnastoji da na svaki način u cijelu priču uvuče i Bosnu i Hercegovinu, vjerujući da ima šanse da kroz kosovsko pitanje za “zelenim stolom” nametne i temu statusa bh. entiteta RS.
Otud u ovom kontekstu famozno pismo iz Banje Luke i zasad nepoznata odluka Skupštine Republike Srpske koje lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiHMilorad Dodik, te predsjednica RS-aŽeljka Cvijanović,žele poslati predsjedniku Srbije, gdje se govori“o dvostrukim aršinima međunarodne zajednice za RS i Kosovo”.
Danas je Dodik u beogradskim tabloidima, tim glasnogovornicima režima, dodatno otvorio karte nastojeći da “uvuče” i bh. Hrvate, pa i Hrvatsku u priču o statusu Kosova, a, posredno, i budućnosti naše zemlje.
“Vučić nije nikada do kraja kazao da podržava Dodika,ali duboko vjerujem da tu dogovor postoji i da će Vučić igrati na tu kartu u razgovoru oko Kosova“, kaže u razgovoru zaRadiosarajevo.baslavni beogradski pisac jevrejskog porijekla,Filip David.
Ovaj književnik, esejista i dramaturg, jedan od osnivača protumiloševićevskog Beogradskog kruga 1990. godine i veliki borac protiv nacionalizma je “četvrti iz kvarteta” što ga još sačinjavajuDanilo Kiš, Mirko KovačiBorislav Pekić, “moćnih, stilski i intelektualno izražajnih prozaista”.
“Meni se čini pred ovaj Vučićev, i vjerovatno Hotijev, odlazak u Sjedinjene Američke Države, da će tamo biti dosta veliki pritisak da se potpiše nešto što bi išlo u prilogDonaldu Trumpui američkim izborima koji uskoro slijede.Sada se traži neka mogućnost, barem ovdje u Srbiji, da se dobije što više. Očevidno.Priča o razmjeni teritorija teško može proći pošto je EU protiv toga, a onda se izbacuje ono što se već duže vrijeme govori da može biti adut Srbije, a to je da se ubaci u igru i status Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine.Meni to ne sluti na dobro“, upozorava David.
Prema njegovim riječima, to može značiti samo daljnju komplikaciju odnosa u onome što zovemo region.
“To otvara mnoga pitanja. Teško je, nemoguće je, podrediti ono što je RS i što je Kosovo. Različite su to situacije, različit je odnos u međunarodnoj zajednici. Ali ovdje su stvari nepredvidive.Bojim se daljnjih komplikacija, iako ne vjerujem da će iko ozbiljan u SAD-u i EU uzeti u razmatranje ta neka dokumenta koja je očevidno dostavio Dodik Vučiću da bi mogao da ih koristi u pregovorima koje slijede.To je, dakle, još jedna komplikacija, novi izazov i međunarodnoj zajednici.Dodik ide korak dalje u zaoštravanju situacije, kako je uvijek i obećavao”, poručuje čuveni intelektualac.
Što se tiče samih dokumenata, smatra David, tu očigledno nema ništa novo.
“Ali će pokrenuti razne razgovore na raznim stranama. Našim medijima, pogotovo tabloidima, to će koristiti za novu ofanzivu na Bosnu i Hercegovinu.I mislim da u čitavoj toj stvari najgore će proći Bosna jer će opet biti stavljena u žižu pitanja koliko je ta država sa Dodikom, ovakvim kakav je, i Republikom Srpskom, koliko je u mogućnosti da opstane na duže staze“, navodi David.
Nadalje, komentirajući nastojanja Dodika i, posredno, beogradske politike, da u cijelu priču o Bosni uvuče Hrvatsku i bh. Hrvate, David primjećuje da lider SNSD-a već duže vrijeme taži saveznike među Hrvatima tako što insistira na njihovom etnitetu unutar Bosne i Hercegovine. Naravno, pod uvjetom da ne diraju RS.
“On tu i nalazi saveznika, što samo komplikuje situaciju u Bosni i Hercegovini.U ovom sada trenutku kada je svijet zauzet pandemijom, manje su u prvom planu ti spoljnopolitički problemi. Ovo može biti trenutak kada Dodik, uz veze koje ima sada i u hrvatskom dijelu Bosne i Hercegovine, želi da dobije negdje neki poen. Ja ne vidim da može da dobije neki poen, osim što kompilikuje unutrašnju situaciju u ovom našem dijelu Balkanu. Ali ovo ne obećava da će u nekom bliskom periodu situacija da se smiri. Jer pored pandemije mi imamo i epidemiju političkih provokacija”, ističe David.
“Ovdje je sve opasno”, odgovara David na pitanje kamo cijela situacija može da vodi.
“Više puta sam govorio da je dovoljna jedna varnica da zapali čitav region.Naravno ukoliko neka od velikih sila, a prije svega mislim na interes Rusije, zaželi da ima veći utjecaj i da ima snažnije saveznike u ovom naše području. Svjedoci smo sada, sve ovo što se dešava i u Bjelorusiji, i u Bosni, pa i u Beogradu, govorio velikoj nestabilnosti čitavog područja.Malo je potrebno da se sve to zapali.Nama izgleda, poslije ovih stradanja i zločina koji su počinjeni prilikom raspada Jugoslavije, da se to teško može ponoviti.Ali vjerujte mi, malo je potrebno, jer ovdje strasti nisu smirene i ovdje je malo razumnih političara.Mi moramo uvijek biti na oprezu, jer stvari kao što su Dodikove provokacije ili, neke slične, mogu nas vratiti tamo gdje smo bili u skoroj prošlosti”, zaključio je David.

(TBT, Radio Sarajevo)

Izdvojeno