bdf.brcko@gmail.com

Kako je brčanska vlast izdvojila preko 50 miliona km za političku korupciju

Već duži niz godina vlast u Brčko Distriktu BiH na razne načine kupuje naklonost i političku podršku sve siromašnijih građana Distrikta.

Primjer prv: 2016. godine vlast je suprotno zakonskim propisima zaposlila po ugovoru o djelu preko 250 lica i za te namjene izdvojila 2.057.408,86 KM. Nakon intervencije u revizorskim izvještajima da to nije u skladu sa zakonom, vlast 2017. godine angažuje preko 300 lica, ali sada po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima i za te namjene je izdvojila 3.078.370,00 KM.

I na ovaj način zapošljavanja Kancelarija za reviziju je imala primjedbe, naravno u svom stilu, tek toliko da se kaže. Međutim, vlast je ponovo izigravajući propise u 2018. i 2019. godini, po osnovu ugovora o posebnim poslovima, zaposlila preko 300 lica na godišnjem nivou i za te namjene izdvojila preko 6.500.000 KM ili ukupno za četiri posmatrane godine 11.255.166,27 KM. Pojedini stanački poslušnici (ljubimci) su na takvim fiktivnim radnim mjestima provodili i preko sedam godina.

Kada se ovom doda i 10 miliona KM godišnje,  koji se daju kao grantovi poslanika, dolazi se do jasnog zaključka da je ova vlast samo za ovog mandata izdvojila preko 50 miliona KM samo za svoje birače, jer drugi građani nisu imali nikakve šanse da učestvuju u raspodjeli javnog novca.

Veliki broj građana Brčko distritka BiH, koji nemaju stranačku zaštitu, jedini izlaz iz brčanske „bijede“ su vidjeli u napuštanju ovu sredinu. Preko 6.000 građana Distrikta se u zadnje dvije godine odjavilo sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Distrikta i otišlo u inostranstvo. Međutim, vlast taj podatak želi da prikaže kao smanjenje nezaposlenosti u Distriktu.

Pored svega toga, ova nesposobna vlast ima oročenih preko 100 miliona KM sredstava neutrošenog kapitalnog budžeta, a preko 35 naseljenih mjesta u “ogledu za ugled” nema pristup javnom vodovodu i kanalizaciji.

Postavlja se pitanje, da li su ovi podaci alarm za nadležne istražne organe i sve one koji se bave borbom protiv korupcije i kriminala ili će oni i dalje krivično goniti one koji posijeku metar drva da se ne smrznu.

I na kraju, gospodine Supervizore, ponovo ste javno pohvalili vlast koja Vas je vješto prevarila i ponovo rezervisala grantove za koje ste rekli da ih više neće biti. Pogledaj malo bolje ovu vlast, Supervizore.

J.Č.

Izdvojeno