bdf.brcko@gmail.com

Brčanska obilaznica krivicom JP “Putevi” i Inspektorata ugrožava živote građana

Potaknuti nedavnom saobraćajnom nesrećom koja se dogodila na brčanskoj obilaznici tj tačnije na raskrsnici Omerbegovača-Boće gdje se u istom nivou ukrštaju obilaznica i lokalni put Štrepci-Brčko želimo ukazati na opasnost s kojom se susreću mještani svih naselja koji su svakodnevno prisiljeni koristiti ove putne pravce, ali i svi korisnici obilaznice. Želimo istaći da je krivac i jedini odgovorni za nesreće koje se na ovom mjestu događaju JP „Putevi“ Brčko i Inspektorat Brčko distrikta BiH.

Raskrsnica sama po sebi nije problematična te je preglednost obzirom na dužinu pravca na obilaznici zadovoljavajuća. Problem je nastao kada su JP Putevi Brčko na raskrsnicu postavili vrlo visoke zaštitne ograde koje su zaklonile preglednost. Još veći problem je nastao kada su isti dodali predimenzioniranu saobraćajnu signalizaciju koja je u potpunosti zatvorila preglednost na ovoj raskrsnici. A vrhunac je bio kada su na već predimenzioniranu putnu signalizaciju (putokaze) u nivou tj. nedozvoljenoj visini dodali i ogromnu tablu obavijesti o privremenoj posebnoj regulaciji saobraćaja. Na taj način odgovorni u JP „Putevima“ su još jednom pokazali da nemaju ni stručnog ni odgovornog kadra koji poznaje materiju kojom se bavi.

Presijecanje obilaznice na ovoj raskrsnici trenutno se vrši „na sreću“ jer je preglednost krivicom nadležnih u potpunosti blokirana iz oba pravca kretanja. Dodatni problem pravi vlasnik privatnog autootpada koji je iskoristio priliku za proširenje otpada te vozila odlaže uz samu ivicu obilaznice tj. do samih zaštitnih ograda i time dodatno zaklanja preglednost. Osim navedenog vlasnici i radnici u spomenutom autootpadu svakodnevno svoja radna i privatna vozila ostavljaju direktno na kolovozu lokalne ceste Zovik-Brčko. Na taj način se direktno ugrožava saobraćaj iz smjera Zovika jer su vozila koja presijecaju „Obilaznicu“ prisiljena ubrzati prilikom izvođenja ove radnje, a onda odmah po presijecanju „Obilaznice“ prisiljeni su kočiti i zautavljati se jer se na sred kolovoza nalaze privatna vozila, kamion „šlep služba“, „viličar“ i sl. u vlasništvu automehaničarske radnje. Situaciju dodatno pogoršava i to što vozila iz suprotnog smjera moraju stati i usporiti jer se pred njima nalazi „ležeći policajac“ i raskrsnica u istom nivou pa se nerijetko dogodi da, ukoliko je u pitanju više vozila iz smjera Zovika, kolona neplanski zastane presijecajući i blokirajući „Obilaznicu“.

Drugi krivac za ovo stanje je Inspektorat Brčko distrikta BiH koji je već i pismeno o svemu obavještavan od strane grupe građana i mjesnih zajednica kojih se ovo najviše tiče. Napominjemo da Zakon o cestama Brčko distrikta u Članku 60. Propisuje da Inspekcijski nadzor nad izvršavanjem zakona, drugih propisa i općih akata vrši inspektor za ceste, a osobito u pogledu: tehničkih i drugih uvjeta kojim se osigurava sposobnost ceste za siguran i nesmetan promet, naređenja uklanjanja nedostataka na javnim cestama koji ugrožavaju sigurnost prometa na njima, naređenja uklanjanja instalacija postavljenih u zaštitnom pojasu ceste suprotno odredbama zakona te su inspektori ovlašteni poduzimati i druge mjere sukladno zakonu i drugim propisima donesenim na osnovi zakona i bez odlaganja podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, ako utvrde da je počinjen prekršaj iz ovoga zakona, a za gospodarski prestup podnijeti prijavu javnom tužiteljstvu.

GRUPA GRAĐANA

Izdvojeno