bdf.brcko@gmail.com

U DISTRIKTU BEZAKONJE KROJI ZAKONE: Sile Distriktove mijenjaju zakone kako bi kriminal i korupcija postali dozvoljeni

Kad neko u administraciji Brčko Distrikta BiH, za lični interes ili po nalogu i u „vitalnom“ interesu svog šefa, zloupotrijebi položaj i prekrši zakon, ni najmanje ne treba da brine da će biti sankcionisan. Naime, „sile nebeske“, pardon Distriktove, koje stoje iza njega, odmah krenu u izmjene i dopune zakona kako bi taj prekršaj postao dozvoljena i k'o suza čista stvar.

Na primjer, promijenjen je Zakon o Vladi Distrikta da aktuelni gradonačelnik ne bi morao podnijeti ostavku zato što je stranačkoj koleginici nezakonito povećao platu. Drugi put, opet je prekrojen Zakon o Vladi samo da član Vlade ne bi morao podnijeti ostavku, a nakon što je protiv njega Tužilaštvo Distrikta podiglo optužnicu.

Sada su na „dnevni red“ došli članovi Odbora za zapošljavanje koji su po nalogu svojih stranačkih komandanata zapošljavali stranačke kandidate koji su na mutan način i ekspresno stekli diplome. Sve se to odvijalo i odvija na štetu istinski školovanih i najsposobnijih mladih ljudi, koji su građani nižeg reda samo zbog toga što nisu pod svemoćnom zaštitom stranačkih vlasnika Brčko Distrikta.

Sada i kršenje zakona od strane pomenutog Odbora (popularno nazvanog „Odbor za sahranu/dženazu Distrikta) valja spašavati zakonskim izmjenama. Prema nekim anketama, čak 107%  među anketiranima procjenjuje da će Skupština novim zakonskim rješenjem po ko zna koji put preteći Tužilaštvo.

Dakle, u Brčkom važi princip – čim se neki zakon usudi da stane na put moćniku ili njegovom miljeniku, isti sebi odmah potpiše smrtnu presudu! Biće zanimljivo pročitati najavljenu brošuru „Kidaj iz Distrikta!“ u kojoj su dvoje mladih autora, koji su pobjegli na Zapad, opisali svoje jubileje od po deset i dvadeset neuspješnih učešća na režiranim konkursima za zapošljavanje, a sve uz obilje detalja ko je u kom slučaju koga progurao.

Navodno je pred naredne lokalne izbore u Distriktu planirana besplatna podjela te brošure, a na njoj je i čudna predizborna parola: Glasajte za iste, da vas što prije otjeraju iz Brčkog i tako spase od brčanskog brloga propasti!

B.B.

Izdvojeno