bdf.brcko@gmail.com

Kako je Alen Bećirović u Brčkom krao po stanovima i džamijama

Alen Bećirević (21) iz Tuzle nastanjen je u Brčkom, gdje “operiše” po stanovima, kafićima, džamijama, kućama, kradući sve na šta naiđe.

Nedavno je uhapšen i smješten iza rešetaka nakon serije od devet krađa, a jedna od žrtava je i advokatica, koja ga je branila po službenoj dužnosti.

Nepažnja

Osnovni sud u Brčkom odredio mu je jednomjesečni pritvor zbog bojazni da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo distrikta provodi istragu protiv Bećirevića zbog sumnje da je od 7. juna do 11. novembra u Brčkom, kada je uhapšen, počinio seriju teških krađa.

Sumnja se da je on oduzimao novac iz stambenih, trgovinskih, ugostiteljskih i javnih objekata koristeći nepažnju i odsustvo vlasnika ili zaposlenih.

Među oštećenima su uglavnom trgovački radnici, vjernici koji su pokradeni tokom molitve u džamiji, ali i advokat koji ga je službeno branio. Njima je pojedinačno pričinjena šteta od 40 do 750 KM, a ukupno blizu 3.000 KM.

Tako je Bećirević krao iz jedne trgovine i kafića Elfi. Nakon toga, ušunjao se u kuću komšinice iskoristivši njenu nepažnju jer je ostavila ključ u bravi.

Iz torbe joj je uzeo novčanik sa 40 KM i kreditnom karticom. Potom je 15. oktobra ciglom razbio izlog prodavnice Konzum i obio kasu, ali nije pronašao novac.
Nakon tri dana iz Bijele džamije ukrao je patike dok su vjernici bili na molitvi.

Istog dana se vratio u ovu džamiju i dok su vjernici bili na večernjoj molitvi, uzeo je torbicu s novcem i mobitelom. Bećirević je 19. oktobra iskoristio nepažnju blagajnice u Konzumu i iz kase ukrao 700 KM, piše Oslobodjenje.ba.

On je 8. novembra došao u kancelariju za besplatnu pravnu pomoć i kad je njegova braniteljica izašla iz kancelarije, on joj je iz torbe uzeo novčanik sa 630 KM. Nakon tri dana iz ormarića svlačionice u Mercatoru ukrao je mobitel.

Podsjećamo da je Bećirević nedavno optužen jer je početkom jula u Zdravstvenom centru Brčko iz bolničke sobe jednoj pacijentici oteo mobitel vrijedan oko 700 KM.

Poruke

Mediji su pisali da je Bećirević prošle godine prevario J. V. uzevši joj 260 KM.

On se 11. septembra 2018. u Brčkom, putem društvene mreže Facebook, sa profila svoje majke Z. B. obratio oštećenoj J. V. tražeći da joj posudi 60 KM za potrebe liječenja.

Misleći da joj se za pomoć obratila bolesna žena, J. V. je pristala da da novac po koji je u njen stan došao Bećirević.

Nakon što je uzeo novac i uredno joj zahvalio u ime svoje majke, on je opet istog dana sa Facebook profila svoje majke poslao novu poruku J. V. u kojoj je tražio još novca za plaćanje bolničkog liječenja.

Oštećena je pristala i dala mu još 200 KM.

Izdvojeno