bdf.brcko@gmail.com

Ko to kaže, ko to laže bit će bolje u Brčko Distriktu BiH

Poslanici skupštine Brčko Distrikta BiH usvojili su  na jučerašnjem zasjedanju (27.11.) drugi rebalans na ovogodišnji budžet kojim su prihodi i rashodi povećani za 18,7 miliona KM, tako da sada budžet za  2019. g. iznosi oko 262 miliona maraka.

Podršku su dobili i amandmani na rebalans koje je prije samog zasjedanja dostavila skupštinska Komisija za budžet. Po 50 hiljada KM za OK “Mladost” i ŽOK “Bimal – “Jedinstvo”, te za MOK “Jedinstvo”, 10 hiljada maraka. Stotinu hiljada KM obezbijeđeno je za potrebe psihijatrijske zdravstvene ustanove za djecu u Tuzli, te 50 hiljada za obdanište na Ilićki i 20 hiljada KM za podršku stradalim u zemljotresu u Albaniji.

Rebalans i set amandmana su usvojeni po proceduri koja demantira svaku priču predstavnika vlasti u Distriktu o novom reformskom kursu i novom pristupu u trošenju javnih sredstava (budžet).

Naime, prije usvajanja rebalansa poslanik Purić (SDS) je upozorio na zakonsku obavezu da se i rebalans kao i amandmani na budžet moraju usvajati po proceduri predviđenoj za usvajanje budžeta. Ovo upozorenje Purića, poznato od ranije, je ponovo ignorisano tako da je rebalans i set amandmana na budžet usvojen suprotno Zakonu o budžetu. Čemu onda zakon, logično je pitanje. Čemu novi zakon o budžetu kada se rebalansi i amandmani usvajaju mimo zakona, odnosno na osnovu partijskih, familijarnih i ličnih kriterija poslanika. Javne pare se dodjeljuju bez bilo kakvih kriterija, na osnovu dogovora vladajuće većine.

Sramno za Gradonačelnika, predlagača rebalansa, koji je pristankom na ovakvu proceduru devalvirao sve svoje javne istupe na kojima se zalaže za novu praksu predlaganja i usvajanja budžeta. Sramno i za Supervizora koji javno izjavljuje kako je započeo reformskom kursu ove vlasti a praksa ga stalno demantuje. Neće Studen spasiti Distrikt, Supervizore! Kamo sreće.

Posebna odgovornost za predsjednika Skupštine koji je zadužen da prati poštivanje Poslovnika i provođenje zakona.

E.U.

Izdvojeno