bdf.brcko@gmail.com

POLITIČKA ZBRKA OKO FISKALNIH SISTEMA: Pravni sistem Brčko Distrikta je postao APSURDISTAN

Pogled na dnevni red sutrašnje sjednice Skupštine Brčko Distrikta BiH otkriva da će se na istoj sjednici u tri posebne tačke, tri puta raspravljati o istom zakonu različitih predlagača!?

Radi se o Zakonu o dopuni zakona o fiskalnim sistemima koji već mjesecima izaziva pažnju i kritike advokata, priređivača igara na sreću, i drugih koji smatraju da su biznisi kojima se bave neopravdano fiskalizovani.

Šta sve ovo govori o radu najvišeg zakonodavnog tijela u Distriktu? Svi predlagači su dio skupštinske većine (Vlada-gradonačelnik, Socijalistička partija, poslanik Vojinović) koji iz različitih pobuda ili interesa predlažu dopune istog zakona. Dakle, skupštinska većina je počela da djeluje odvojeno, svako za sebe, vođen različitim interesima. U nemogućnosti da sa jednim zakonom urede oblast fiskalnih sistema kojim bi svi bili zadovoljni, predlažu se tri odvojena zakona, što je poseban apsurd dosadašnje skupštinske prakse.

Očigledno da se pisanje i usvajanje zakona u brčanskoj skupštini svelo na jednodnevnu politiku gdje nije potrebno više ni političko usaglašavanje, nego svako piše ono što misli da njemu treba, a da dogovor postoji jedino u tome, da niko nikome ne smeta, i da se sve to mora izglasati.

Pravni sistem Brčko Distrikta BiH je u kolapsu , najnižem nivou od osnivanja Distrikta i prijeti da od Brčko Distrikta napravi pravi Apsurdistan.

 

A.U.

Izdvojeno