bdf.brcko@gmail.com

Ako hoćete da stvari krenu nabolje, morate zaorati malo dublje!

Na posljednjem zasjedanju Skupštine Brčko Distrikta BiH poslanicima  se obratio Supervizor Michael Scanlan krajnje upozoravajućim riječima. Očigledno da Supervizor pokušava da iskoristi ostatke sopstvenog “suspendiranog” autoriteta kako bi se stvari u Distriktu pomaknule nabolje.

I pored istinskih Supervizorovih nastojanja da stvari popravi svaka ozbiljnija analiza bi pokazala da pored zavodljivih riječi on ipak udara u prazno, te da je teško očekivati neke ozbiljnije pomake.

Njegova analiza stanja je više nego dobra. On sjajno konstatira  da posljednjih godina ne samo da su se stvari u Distriktu vratile na početak, nego je i uništena vjera građana da je neko bolje sutra uopšte moguće. Stoga Brčko Distrikt prednjači u odlasku njegovih građana, prije svega mladih. Trošenje javnih para je motivirano isključivo ličnim i stranačkim interesom, a ne opštim, javnim dobrom građana, ispravno primjećuje Supervizor.

No, kada  predlaže rješenja kojim bi se stvari pomaknula nabolje, onda su prijedlozi i konstatacije Supervizora naivna utopija, obmana i samoobmana.

Prvo, on konstatuje da su aktualni političari na vlasti u Distriktu shvatili da su reforme neophodne i da su spremni poduzeti ozbiljne korake da se stanje mijenja. Kakve li lakrdije. Vlast se u Distriktu već godinama formira isključivo sa ciljem privatizacije javnih dobara  u džepove pojedinaca i stranačkih lobija, a Brčko učini provincijom nepoželjnom za pristojan život. U politici, naročito vladajućoj, već godinama nećete naći nekoga ko se zanosi idealima javnih interesa građana. Ako je takvih i bilo, zasigurno ih više nema.

Očekivati od građana da na izborima kazne takve političare je novo nerazumijevanje stanja u Distriktu, pa stoga nova politička lakrdija. U Distriktu već dugo nema „građana“, ako ih je ikada i bilo, osim onih nekoliko stotina koji je već odavno marginalizirano i pasivizirano. Politički aktivno stanovništvo se već odavno „utalilo“ sa onima na vlasti, ma ko oni bili. Između njih je uspostavljen prešutni sporazum: vi nama glasove, mi vama grantove.

Ono na čemu bi Supervizor trebao da insistira, ako istinski ima namjeru da nešto mijenja nabolje, je uspostava pravne države, odnosno dosljedna vladavina zakona. A to prije svega znači sankcije za one koji ne poštuju i ne sprovode zakone. SANKCIJE I SAMO SANKCIJE, SUPERVIZORE!

Da to naš Supervizor ne shvata baš najbolje, pokazuje njegovo insistiranje na kozmetičkim izmjenama Zakona o budžetu kako bi se onemogućilo daljnje donošenje grantovskih amandmana poslanika.

Temeljni problem takvog stava je legaliziranje postojeće prakse trošenja javnih sredstava. Ispada da je donošenje ovih i sličnih amandmana i odluka bilo po zakonu pa sada zakon treba mijenjati, da bi se njihovo donošenje onemogućilo.
Ako je postojeća praksa trošenja javnih sredstava do sada bila po zakonima, onda bi se morali mijenjati svih zakoni Brčko Distrikta. Postojeći zakoni, mada loši i traže reviziju, dovoljno su dobri da mnogi  na funkcijama završe u zatvoru. U svakoj ozbiljnijoj pravnoj državi, u kojoj se iole drži do zakona, svaki onaj koji je do sada potpisavao nalog za isplatu grantova, i ne samo grantova, bio bi na robiji. No, to nije tako. Zašto? Zato što se zakoni ne poštuju i za njihovo kršenje nema sankcija.

Drugo, suština kriminala i korupcije u Distriktu nije u amandmanima poslanika. Oni su tek vrh ledenog brijega kriminala i korupcije koji u Distriktu godišnje iznosi 250 miliona KM. To su honorari poslanicima zbog njihove spremnosti da legaliziraju kriminal i korupciju svake vrste, iza kojeg stoje finansijski i politički lobiji Distrikta, ali i Banja Luka, Sarajeva, pa i šire.

Ako istinski želi da nešto promijeni u Distriktu, Supervizor prvo treba da obezbijedi mnogo više policijskih kombija koji će pokupiti mnoge aktualne i bivše političare i poslati ih na višegodišnju robiju. Za to mu je potrebno samo nekoliko malo boljih pravnika koji će pravno utemeljiti optužbe i revidirati ranije, jer to nažalost ne rade pravosudni organi. Tek nakon sankcija za dosadašnji kriminal i korupciju stvari bi mogle krenuti nabolje. Stoga, poštovani Supervizore Scanlan, ako istinski želite da stvari u Brčko Distriktu BiH krenu nabolje, morate zaorati malo dublje.

 

O.P.L.

Izdvojeno

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...

ŠTE REĆI A NE ZAPLAKATI: Kako je u Brčkom biran Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar”

„Šta reći, a ne zaplakati?“, možda je najbolja uvodna rečenica za tekst koji se bavi nevjerovatnim zakonskim rješenjima i praktičnim improvizacijama u izboru članova...

U DISTRIKTU TREBA UVESTI „LOCKDOWN“ ILI TOTALNO „ZAKLJUČAVANJE“, ALI, I UVIJEK NEKO ALI…

Jučer je direktor Opšte Bolnice dr. Dušan Stokić, shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, za HIT TV rekao da je „njegova procjena da bi trebalo uvesti...

TURSKI KONZULAT U BRČKOM JE IZMIŠLJOTINA: Brukamo se, pokazujući koliko malo poznajemo prošlost Distrikta

Dvorana hotela Bosna - Zadužbina Ljubomira Krsmanovića, u kojoj je tobože bio smješten Carski osmanski konzulat u Brčkom.Ovaj nacionalni spomenik, od silne naše brige,...

Kome je iz brčanske Vlasti smetala izložba portreta antifašista iz NOB-a autora Seada Hasanefendića?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST   Događaji u Brčkom rijetko nalaze adekvatan prostor u entitetskim i općebosanskim medijima; no nedavno se dogodio revizionistički kulturni skandal prvog reda, koji...

Slučaj Nedeljko Tabakovic ili „U ĆUTANJU JE SIGURNOST“.

Zašto građani Brčkog ćute upitao je javno svoje sugrađane na svom gostovanju na BN Televiziji Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda u Brčkom. Na državnom...

BRČANSKI ŠIZOFRENI “SENSUS COMMUNIS”

Rezultati istraživanja pokazali su da je u Brčko Distrktu Bosne i Hercegovine došlo do refeudalizacije ekonomskih i socijalnih odnosa, da se društvena struktura uspostavlja...

BRČANSKI FENOMEN „ESED KADRIĆ“

To što je veliki pobjednik na nedavnim lokalnim izborima Esed Kadrić u potonjem izboru za gradonačelnika Distrikta dobio podršku čak 30, od ukupno 31-og...