bdf.brcko@gmail.com

U iščekivanju Erdogana, Brčko traži kompromis za trasu autoputa

Dionica autoputa Beograd – Sarajevo koja bi trebala proći kroz Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i dalje nije utvrđena, a sudeći po tišini brčanske vlasti o ovome pitanju, nije sigurno ni da će uskoro biti. Izvođač radova za dionicu puta koji bi sa Beogradom preko Brčkog spojio i Banju Luku preko Vukosavlja već je izabran, a pripremaju se i radovi koji bi Raču spojili sa Bijeljinom. U FBiH još nije izgrađen ni metar autoputa koji bi od Brčkog preko Tuzle vodio prema Sarajevu, ali postoje pomaci, jer je već naručena glavna projektna dokumentacija za dionicu od Tuzle do Brčkog.

Više prijedloga

Pitanje dionice kroz Brčko posljednjih nekoliko dana aktuelizira i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je tokom posljednje posjete Brčkom kazao kako se dionica mora pod hitno usaglasiti, u suprotnom, kako je kazao, prilikom najavljene posjete predsjednika Turske Recepa Erdogana Sarajevu, čija vlada finansira dio autoputa u BiH, neće se moći opravdati spremnost Turske da finansira ovaj projekat.

– U Republici Srpskoj se radi za razliku od Federacije, gdje postoji nespremnost da se razgovara. Dio od Rače do Bijeljine već je pokriven i za desetak dana će se finalizovati razgovori o ovdašnjoj petlji Vršani, poručio je Dodik.

Od gradonačelnika Brčkog Esada Kadrića (SDA), čija vlada treba usaglasiti trasu kroz Brčko, nismo uspjeli dobiti nikakva pojašnjenja zašto to dosad nije učinjeno. Prema nezvaničnim informacijama, problem je upravo zemljište kojim će trasa proći, jer različiti politički predstavnici u Brčkom žele različite dionice, odnosno žele usmjeriti trasu onim dijelom distrikta koji bi pogodovao ili njihovom biračkom tijelu ili pojedincima bliskim politici.

Optimističan odgovor smo, međutim, dobili od Siniše Milića (SNSD), predsjednika Skupštine Brčko distrikta, koji je prije nekoliko dana zajedno sa dopredsjednikom Skupštine Ivom Filipovićem (HDZ) ugostio Dodika i s njim razgovarao o ovoj dionici. I ovim sastankom, ali i stalnim medijskim istupima Dodik i politički predstavnici Srba iz Brčkog i RS-a pokazuju znatno veći interes za izgradnju ove dionice, jer bi na taj način povezali dva dijela ovog entiteta koji Brčko presijeca.

Mogu reći samo toliko da u ovom trenutku ima razloga za optimizam i u narednih sedmicu ili dvije mogli bismo imati kompromisno rješenje za dionicu koja će proći kroz Brčko, kazao je Milić.

Osim pitanja dionice autoputa, politički predstavnici iz RS-a potenciraju i izgradnju gasovoda, koji bi najvjerovatnije išao trasom autoputa iz Bijeljine preko Brčkog i dalje prema RS-u. Dodik je najavio da će pitanje izgradnje ovog gasovoda biti i tema na jednom od narednih sastanaka članova Predsjedništva BiH.

Interes privrede

Dok SNSD i Banja Luka vrše kontinuirani pritisak na Brčko, zvanično Sarajevo i FBiH šute i stvari prepuštaju slučaju, ponašajući se kao da je veza sa distriktom, pa i dalje sa Beogradom, od zanemarivog značaja za BiH. A upravo bi ovaj put dodatno otvorio cijelu FBiH i prema Srbiji i prema Evropskoj uniji, te bismo veliku robnu razmjenu koju imamo sa njima mogli dodatno povećati.

 

 

Izvor: oslobođenje.ba

Izdvojeno