bdf.brcko@gmail.com

SAVJETI ZA PREŽIVLJAVANJE BRČANSKE VLASTI

Ukoliko ste imali dovoljno otporan želudac sinoć ste na HIT TV, u emisiji „Razgovor s povodom“, mogli da vidite svu demonstraciju moći, bahatih i od naroda otuđenih lokalnih političara, naspram stanja u kome se nalazi stanovništvo zbog divljanja inflacije i rekordnog rasta cijena u posljednjih par mjeseci.

Da se ne nađe ko uvrijeđen što mu ne pomenuh ime, ove lokalne stručnjake za mikro i makro ekonomiju neću imenovati, ali se možemo smatrati počastvovanima što smo mogli čuti njihove savjete za preživljavanje.

„Znate, stanje i nije toliko alarmantno kako to neki žele da istaknu“, reče jedan od stručnjaka.

Posmatrajući to iz ugla vladajuće oligarhije, sa debelim kontom na domaćim i inostranim bankama, nekretninama, pokretninama i drugim izvorima finansijskih sredstava, složit ću se da STANJE NIJE ALARMANTNO.

Tako je vladajuća oligarhija, preko svojih stručnjaka i savjetnika, smislila sljedeću mjeru:

SVA DOMAĆINSTVA ĆE DOBITI PO 50 KM ZA SUBVENCIJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

Aferim za onog ko se sjetio, svi su u istim g….., te im treba isto i udijeliti.

Nadalje navode, ukoliko to bude bilo potrebno, neoporezivi dio ličnog dohotka – plate će se podići na 1.000 KM. Tim potezom, ukoliko do njega dođe, mali ljudi, sa najnižim platama, će biti oslobođeni od poreza na platu, te će tako dobiti u prosjeku od 10 do 40 KM veću platu. MALO LI JE. To što će ovim potezom oni sa velikim platama najviše profitirati manje je bitno.

Sjeća li se iko onomad, kad su ono sebi (narodni deputati) povećali platu, koliko ono bješe povećanje??? Nekih 500 KM, nije li tako!!! Ne kaže se džabe da je Bog prvo sebi napravio bradu.

Dakle, u situaciji kada se procjenjuje da će zbog rasta cijena lokalni budžet biti dodatno napunjen za oko 35 miliona KM, ovo su mjere za gašenje požara.

Da su stručnjaci imali malo hrabosti i pogledali oko sebe vidjeli bi da je stiglo proljeće, pa i rješenje i njihovih i naših problema, barem za kratko.

Narodu su se mogle dati sljedeće preporuke:

  • šetajte ili vozite bicikl,
  • berite maslačak,  i sl.

To će nam donijeti višestruku korist:

  • zdravstveno (manji holesterol i trigliceride, pretilost će da isčezne,…),
  • finansijski (uštede na gorivu),

a oni sretnici koji imaju koju šaku šećera viška mogu čak i med od maslačka da prave (daleko je bolji od onog kinsekog).

 

„Nepošteni građanin

Izdvojeno