bdf.brcko@gmail.com

Brčko Distriktu BiH 378 radnih dozvola za strane radnike

Da u BiH postoji rast potrebe za stranim radnicima, pokazuju i brojke o izdanom broju dozvola na godišnjoj razini, ali i plan za ovu godinu, piše Večernji list BiH. Tako je u prošloj godini izdano 2449 radnih dozvola koje se računaju u odobrenu kvotu o radnim dozvolama za zapošljavanje stranaca Vijeća ministara BiH, od čega je 579 produljenih radnih dozvola i 1870 radnih dozvola za novo zapošljavanje. To su podaci iz godišnjeg izvješća o realizaciji odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2023. godinu, koje je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH usvojilo Vijeće ministara.

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak izjavila je kako ti podaci govore da BiH treba sve više radne snage iz inozemstva, da će MCP pratiti potrebe tržišta i zahtjeve poslodavca u donošenju budućih odluka o kvotama za radne dozvole pri zapošljavanju stranaca. Treba reći i to da Agencija za rad i zapošljavanje BiH u suradnji sa zavodima za zapošljavanje entiteta i Distrikta Brčko BiH izrađuje nacrt godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH na temelju iskazanih potreba o broju potrebnih radnih dozvola za strance entitetskih zavoda za zapošljavanje i Zavoda za zapošljavanje Distrikta Brčko prema stupnju i vrsti obrazovanja odnosno kvalifikacija ili stručnosti te prema vrsti sezonskih djelatnosti i dostavlja ga Ministarstvu civilnih poslova BiH, a MCP Vijeću ministara BiH.

Podsjećamo, prema odluci Vijeća ministara, godišnja kvota za produljenje i novo zapošljavanje stranaca u BiH za 2023. iznosila je 3995 radnih dozvola, a iskoristilo se 2449. Ako usporedimo izdane radne dozvole s predloženom kvotom u 2023., popunjenost kvote za ukupno izdane radne dozvole stranim državljanima u BiH je 61 posto i veća je nego u prethodnoj godini. U 2022. godini popunjenost kvote je bila 51 posto. Prema državama podrijetla, najviše stranaca koji su radili u BiH u 2023. je iz Republike Turske, Republike Srbije, Savezne Demokratske Republike Nepal, Narodne Republike Bangladeš i Republike Indije.

Najveći rast u odnosu na prošlu godinu registriran je kod državljana Islamske Republike Pakistan i Savezne Demokratske Republike Nepal te Narodne Republike Bangladeš. Najveći broj radnih dozvola u 2023. godini izdan je u sljedećim djelatnostima: građevinarstvu 1368, trgovini 622, ostalim uslužnim djelatnostima 506, umjetnosti, zabavi i rekreaciji 436, poslovanju nekretninama 298, prerađivačkoj industriji 297, hotelijerstvu i ugostiteljstvu 188 i obrazovanju 150, što predstavlja 84,3 posto od ukupnog broja izdanih radnih dozvola. Treba istaknuti da, sukladno članku 63. Zakona o strancima, nadležna tijela izdaju radne dozvole u skladu s kvotom radnih dozvola i neovisno o kvoti, tj. radnim dozvolama koje ne ulaze u kvotu.

U BiH u 2023. ukupno je izdano 4586 važećih radnih dozvola, i to 2449 radnih dozvola koje se računaju u kvotu i 2137 radnih dozvola izdanih neovisno o utvrđenoj kvoti. U BiH je u 2023. povećan broj izdanih radnih dozvola strancima u odnosu na 2022. za 21,32%, međutim, taj broj nije toliko velik, tako da nema značajniji utjecaj na kretanja na tržištu rada u BiH.

Da je radna snaga iz inozemstva potrebna BiH, pokazuje i odluka o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca za 2024. Prema toj odluci, ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produljenje i novo zapošljavanje stranaca u BiH u 2024. iznosi 6073 radne dozvole, od čega se na FBiH odnosi 4295 radnih dozvola, RS 1400 radnih dozvola i Distrikt Brčko 378 radnih dozvola.

 

 

Izvor: vecernji.ba

Izdvojeno