bdf.brcko@gmail.com

JAD I BIJEDA BRČANSKOG ZAKONODAVSTVA

Dobro je poznata činjenica da je bahata samovolja brčanske vladajuće oligarhije brčansko zakonodavstvo svela na služavku politike. O tome svjedoči najnoviji primjer proizvođenja zakonodavnog haosa u Brčko Distriktu. Radi se o prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o pravnim licima, kojim se uvodi starosno ograničenje za direktore i zamjenike direktora, kao i članova upravnih odbora javnih preduzeća i drugih pravnih lica koje osniva Brčko Distrikt BiH.

Obrazloženje dato uz prijedlog ovog Zakona od strane svih vladajućih stranaka svodi se na stav da se zakon donosi radi usklađivanja sa propisima koji regulišu oblast penzijskog i invalidskog osiguranja. Takvo besmisleno površno obrazloženje mogu dati samo neodgovorni i neuki brčanski političari. Ono  je besmisleno jer se radi o statusno dvjema  različitim oblastima radnog angažmana (direktori i članovi upravnih odbora) pa se kao takvo ne može poopštiti. Direktori zasnivaju radni odnos, dok članovi upravnih odbora ne zasnivaju radni odnos, te se tako, bez obrazloženja, voluntaristički uskraćuje pravo osobama starijima od 65 godina da konkurišu na mjesta u upravnim odborima, čime se u elementarnom smislu provodi dobna diskriminacija i  krši se Zakon o diskriminaciji BiH.

Da bi se uopšte moglo smisleno raspravljati o prijedlozima ovih zakona mora predlagač odgovoriti na pitanje na osnovu kojih normi (zakona) je omogućeno penzionerima da zasnivaju radni odnos nakon odlaska u penziju i da li će ovaj zakon doći u koliziju sa tim pretpostavljenim normama. Po zakonu i opštevažećem, univerzalnom pravilu dosad se sa navršenih 65 godina po automatizmu išlo u penziju. Ako postoje izuzeci onda ih je predlagač trebao  navesti, te obrazložiti zašto se sada ovim Zakonom ti normirani izuzeci stavljaju van snage. Ni riječi o tome. Voluntaristički, kao da je Distrikt njihova ćaćevina: mi smo odlučili i tako mora da bude.

Nažalost, iza ovakvog prijedloga stoje i najviši predstavnici vlasti kao što su predsjednik Skupštine, magistar pravnih nauka, Siniša Milić i gradonačelnik primarijus dr. Zijad Nišić, koji su morali reagovati na ovu improvizaciju od predloženog zakona. Umjesto toga oni su svojim prešutnim odobravanjem dodatno  potaknuli kakofoniju komentara na ovu temu koji ne sadrže bilo kakvu relevantnu argumentaciju.

Očigledno da je magistar prava Milić glavni inicijator ovoga prijedloga koji demagoški obrazlaže u javnosti  „kako bi se dala šansa mladima“. Ako je to tako, onda neka magistar Milić odgovori koliko penzionera trenutno obavlja funkciju direktora i po kom pravnom osnovu. Koliko znamo, samo jedan i to kao kadar Milićeve stranke, sa sumnjivim pravnim osnovom.

Isto tako magistar Milić treba da odgovori na pitanje koliko penzionera su članovi upravnih odbora i ko će doći na njihova mjesta. Mladi sigurno neće, nego stranački „uhljebi“ koji su već zaposleni u organima uprave, pa će im ovaj paušal doći kao nagrada za stranačku poslušnost.

Sve ovo kao guske u magli odobravaju vladajuće bošnjačke političke stranke, članovi Vlade i poslanici, a da uopšte ne znaju, niti ih interesuje, kuda sve to vodi. Na taj način su i oni, već odavno, postali sluge vladajuće srpsko-hrvatske vladajuće koalicije.

Treba reći, istine radi, da se u javnosti želi stvoriti demagoški privid da se  ovakvim prijedlogom zakona želi neke od brčanskih „penzionera“ zauvijek izbaciti sa brčanske javne scene. Pri tome se gubi iz vida da u biti nije zakon donio odluku o zapošljavanju tih penzionera na rukovodeće funkcije, nego isključivo vladajuća politika, te da će oni i dalje, bez obzira i na ovaj zakon, obavljati visoke javne funkcije, jer se u Brčkom radi o korumpiranim i nesposobnim političarima na vlasti.

Svi ostali građani, stariji od 65 godina, samo su kolateralna šteta ovih političko-zakonskih smicalica što samo dodatno potvrđuje jad i bijedu brčanske politike, brčanskog zakonodavstva, kao i ukupnog brčanskog javnog ambijenta.

 

 

M.E. P.

Izdvojeno