bdf.brcko@gmail.com

Maršom od Gornjeg Rahića do Brčkog iskazana solidarnost povodom 29. godišnjice stradanja Srebreničana

Obilježavajući 29. godišnjicu genocida u Srebrenici, u organizaciji brčanskog Kluba prijatelja Srebrenice i Podrinja, danas je nekoliko stotina stanovnika Distrikta maršom dugim 17 kilometara, od Gornjeg Rahića do centra Brčkog, još jedom iskazalo solidarnost spram žrtava i porodica ubijenih.

„Veoma je važno da i mi mladi i na ovaj način učestvujemo u obilježavanjima tragičnih događaja kako bi znali šta se dešavalo u Srebrenici“, rekle su Esma Čačković i Ana Cvolić, petnaestogodišnje učesnice marša mira od Gornjeg Rahića do Brčkog.

Među onima koji su šetnjom do središta Brčkog odali počast stradalim u Srebrenici bila je i sedamdesetogodišnja Suada Hadžić koja je do sada 13 puta pohodila Srebrenicu.

„Ovo je najmanje što mogu, da kroz šetnju dam podršku porodicama žrtava stradalih u genocidu u Srebrenici. Posebno je dobro što ovu godišnjicu obilježavamo i uz usvojenu Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim narodima, čije usvajanje je plod kvalitetnog rada velikog broja ljudi na čelu sa Munirom Subašić ispred udruženja Majke Srebrenice“, rekla je Suada Hadžić.

Značaj usvojene Rezolucije o Srebrenici naglasio je i Zijad Čusto, kao učesnik marša, o čemu identično razmišlja i Enesa Lišić.

U ime organizatora brčanskog Kluba prijatelja Srebrenice i Podrinja Admir Karalić, predsjednik Kluba, iskazao je zadovoljstvo brojem učesnika marša, posebno imajući u vidu ekstremno visoke temperature.

Danas je i Dan žalosti i u Brčko distriktu BiH, što je dokaz da priznajemo ono što se desilo uz dužno poštovanje prema žrtvama, uz jasnu poruku da se više nikada i nikome ne ponovi 11. juli 1995 godine“, akcentirao je Karalić.

Nakon šetnje, organizatori su u centru Brčkog upriličili su i kraći prigodni program.

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno