bdf.brcko@gmail.com

Dževad Š. i Meho A. optuženi za seriju teških krađa u Brčkom

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Dževada Š. i Mehe A. kojom se terete da su počinili seriju teških krađa u Brčkom Dana 28/29.03.2023. godine, u vremenskom periodu od 15,30 sati do 09,40 sati, u Brčkom, u ulici 8. Marta bb – Zanatski centar, zajedno i po prethodno ostvarenom dogovoru, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, svjesni da oduzimaju tuđe stvari, što su i htjeli, došli do poslovnog objekta, vlasništvo G. P, te upotrebom podesnog predmeta i fizičke snage, sistemom podvaljivanja, u prostor između krila i štoka u predjelu brave ulaznih vrata, ista otvorili, ušli u unutrašnjost objekta i izvršili premetačinu stvari, odakle su oduzeli kompresor plavo sive boje sa manometrima, kompresor ručno napravljen sa frigo manometrima na postolju sa ručkom crvene boje, bušilicu zelene boje (čekić bušilica) 1200W, veću bušilicu sa metalnim aluminijumskim oklopom sive boje oko 1000W, aku bušilicu plave boje marke „Bosch“, bušilicu žute boje 300-400W, veliku brusilicu crvene boje 1500W, aparat za varenje žute boje, plastičnu veliku kištru u kojoj se nalazioalat za bušenje sa sjekačima, špicevima za hilti mašine, komplet ključeva, gidore male koje su bile u aku bušilici sa inbus i zvjezdastim ključevima, elektronski vakum letkon sa temperaturnim mjerenjem pištoljskog oblika (pištolj plave boje), mjerač sa displejem crne boje, letkon crvene boje, instrumenti unimeri dva komada, instrumenti LRC aparat (unimer), elektornski ispitivač za ispitivanje puštanja freona na frigo uređajima, manometri sa crijevima frigo, pumpe i dijelovi veš mašina, pištolj za varenje platike, elektronski elementi u kutiji (tranzisotri otpornici, kondenzator i sl.), ukupne vrijednosti oko 6.000,00 KM, te su dio alata prodali R. H. za novčani iznos od 150,00 KM, čime su za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 150,00 KM, a za iznos od oko 6.000,00 KM oštetili G. P, nakon čega su upotrebom podesnog predmeta i fizičke snage polomili katanac na vratima magacina, koji je bio prazan i iz kojeg ništa nisu oduzeli, dakle, kao saizvršioci provaljivanjem da dođu do stvari iz zatvorenih prostora, oduzeli tuđe pokretnine drugome s ciljem da njihovim prisvajanjem pribave sebi protivpravnu imovinsku korist,

Optuženi se terete da su dana 08/09.05.2023. godine, u vremenskom periodu od 12,00 sati do 08,00 sati, u Brčkom, zajedno i po prethodno ostvarenom dogovoru, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, svjesni da oduzimaju tuđe stvari, što su i htjeli, došli do porodične kuće, vlasništvo D. G, te upotrebom fizičke sile na ulazna vrata kuće, pomoćnog objekta (ljetna kuhinja) i dvije drvene šupe, ista otvorili, u kojim prostorijama su izvršili premetačinu stvari, kada su iz pomoćnog objekta (ljetne kuhinje) oduzeli mašinu za pranje marke „Kerher“ žuto crne boje, kompresorksu glavu od TMV marke „TAM“ 150, elektro motor jačine 2 KW, nepoznate marke, komplet kutiju gedora, 5 do 6 raznih kliješta, više komada turpija i šarafcigera, ukupne vrijednosti od oko 1.000,00 KM, čime su za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a za isti oštetili D. G, dakle, kao saizvršioci provaljivanjem da dođu do stvari iz zatvorenih prostora, oduzeli tuđe pokretnine drugome s ciljem da njihovim prisvajanjem pribave sebi protivpravnu imovinsku korist.

Meho A. se tereti i da dana 12/13.05.2023. godine, u vremenskom periodu od 14,00 sati do 08,50 sati, u Brčkom, u ulici Braće Ćuskića ispred zgrade broj 8, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, svjestan da oduzima tuđe stvari, što je i htio, došao do parkiranog putničkog motornog vozila marke „Golf 2“, vlasništvo F. Š, koje je bilo parkirano u neobjezbjeđenoj garaži, te je upotrebom podesnog predmeta i fizičke snage, podvaljivanjem brave na zadnjim desnim vratima vozila, istu polomio i otvorio vrata vozila, gdje je u unutrašnjosti istog pronašao i oduzeo kofer sive boje sa raznim sitnim alatom i dvije crne kištre u kojima se također nalazio razni sitni alat, ukupne vrijednosti od oko 600,00 KM, te je dvije kištre sa alatom prodao E.S. za novčani iznos od 80,00 KM, čime je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 80,00 KM, a za iznos od 600,00 KM oštetio F. Š, dakle, provaljivanjem da dođe do stvari iz zatvorenih prostora, oduzeo tuđe pokretnine drugome s ciljem da njihovim prisvajanjem pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist, čime je Meho A. po tačkama 1., 2. i 3. učinio produženo krivično djelo –Teška krađa- iz člana 281 stav (1) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH u vezi sa članom 31 i 55 istog Zakona, a Devad Š. po tačkama 1. i 2. učinio produženo krivično djelo –Teška krađa- iz člana 281 stav (1) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH u vezi sa članom 31 i 55 istog Zakona, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Izdvojeno